Ποινική δίωξη για το σπάνιο αρχαίο ελληνικό νόμισμα, το οποίο τον Οκτώβριο βγήκε σε δημοπρασία και πουλήθηκε αντί του ποσού των 116.000 ελβετικών φράγκων, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Σερρών, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό του ευρήματος που χαρακτηρίζεται από τις ελληνικές αρχές ως «προϊόν αρχαιοκαπηλίας».
Το συγκεκριμένο αρχαίο νόμισμα που χαρακτηρίζεται σπάνιο πουλήθηκε σε διαδικτυακή δημοπρασία ελβετικού οίκου, στις αρχές Οκτωβρίου του 2009. Ωστόσο, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που είχαν εντοπίσει τη συγκεκριμένη δημοπρασία, αναγνώρισαν το νόμισμα ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας, καθώς όπως αναφέρουν «κυκλοφορούσαν φωτογραφίες του στη μαύρη αγορά και ο κάτοχός του αναζητούσε υποψήφιο αγοραστή». Αμέσως ενημερώθηκαν οι σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κινήθηκαν διαδικασίες και μέσω της Ιντερπόλ. Παρά το γεγονός ότι η δημοπρασία ολοκληρώθηκε, η Ιντερπόλ ενημέρωσε ότι έχει δεσμευτεί το αρχαίο νόμισμα και ζήτησε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών.
Σχετικά με την υπόθεση, από την Εισαγγελία Σερρών ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, η οποία ουσιαστικά στρέφεται εναντίον του ελβετικού οίκου, καθώς και για παράνομη ανασκαφή και υπεξαίρεση μνημείου -κατηγορίες με τις οποίες φωτογραφίζονται οι Ελληνες αρχαιοκάπηλοι. Το αρχαίο οκτάδραχμο θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο και η κοπή του χρονολογείται στα 480 π.Χ. Εκτιμάται ότι κόπηκε από ένα δυνάστη με το όνομα Μοσσής, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και πιθανολογείται ότι ήταν άρχοντας του βασιλείου της Βισαλτίας.
Πηγή: Αγγελιοφόρος