Η αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου επί τιμή Άννα Ζαΐρη και πρώην πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων σχολίασε την εμπλοκή πειθαρχικού για την προφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα, αναφέροντας ότι «είναι μια έμμεση παρέμβαση στην ανεξαρτησία των δικαστών».

Μιλώντας στην εκπομπή Live News για τη δεύτερη παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα ανέφερε πως «το μόνο που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει εν προκειμένω είναι να μην διαταράσσονται οι θεσμοί. Αυτό είναι που βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την γνώμη μου. Οπωσδήποτε τα εγκλήματα από όπου κι αν προέρχονται πρέπει να τιμωρούνται, ωστόσο δεν πρέπει μέσα από όλα αυτά να πληγούν οι θεσμοί».

«Εν προκειμένω δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ποινική με την πειθαρχική διαδικασία. Ο δικαστής πρέπει να είναι πάντοτε ψύχραιμος και ήρεμος και σε μία κατάσταση απόλυτης νηφαλιότητας είτε κρίνει έναν επώνυμο είτε ένα οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, είπε ότι «κατά τη γνώμη η εμπλοκή του πειθαρχικού ελέγχου είναι μια έμμεση παρέμβαση στην ανεξαρτησία των δικαστών. Όπως δεν μπορεί η δικαιοσύνη να βλάπτει έναν αδύναμο, έτσι δεν μπορεί να βλάπτει κι έναν που φαίνεται κοινωνικά δυνατός».