Ελεύθεροι αφέθηκαν οι γονείς της 29χρονης από την Καλαμάτα που ζούσε σε αυτοσχέδιο κλουβί, γιατί πάσχει από σοβαρό ψυχοσωματικό νόσημα.

Το best-tv.gr ανέφερε πως ο εισαγγελέας όρισε προανακριτική εξέταση, ύστερα από την απολογία των θετών γονιών της κοπέλας που συνελήφθησαν με την κατηγορία για έκθεση ενηλίκου σε κίνδυνο και παράνομη κατακράτηση.

Σημειώνεται, ότι μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης η 29χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, στη μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει η θετή μητέρα της 29χρονης, μαζί με τον σύζυγό της υιοθέτησαν το κορίτσι όταν ήταν 22 μηνών από ένα ίδρυμα στην Αθήνα. Το κορίτσι με τα χρόνια άρχισε να γίνεται επιθετικό. Από τα 22 της, ζούσε μέσα σε μία ξύλινη κατασκευή κλειδωμένη.

Το χρονικό

Η πρώτη καταγγελία έγινε τον Ιούλιο του 2022, με το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας να παραλαμβάνει εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με διερεύνηση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης της 27χρονης τότε κοπέλας (σ.σ. η οποία έχει νοητική στέρηση). Είχε προηγηθεί υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά από αυτοψία που είχε λάβει χώρα στο σπίτι της οικογένειας στις 25 Μαΐου 2022, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Καλαμάτας.

Εκεί είχε διαπιστωθεί ότι η 27χρονη τότε κοπέλα διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο. «Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο αποτροπής επιθετικής συμπεριφοράς του προσώπου και ο αυτοτραυματισμός του», ανέφερε τότε το σημείωμα που συντάχθηκε. Σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα, στις 14 Ιουλίου 2022, αστυνομικοί του Α.Τ. Καλαμάτας, στα πλαίσια εκτέλεσης της εισαγγελικής παραγγελίας, επισκέφθηκαν την εν λόγω οικία και διαπίστωσαν την ύπαρξη της ξύλινης κατασκευής στο δωμάτιο (σ.σ. το κλουβί). Ερωτώμενοι οι ανάδοχοι γονείς της νεαρής ισχυρίσθηκαν ότι ο λόγος της ύπαρξης αυτής είναι για την προστασία της από κρίσεις που παθαίνει.

Στη συνέχεια, ύστερα από ένορκη μαρτυρική κατάθεση ψυχιάτρου του Γ.Ν. Καλαμάτας, προέκυψε ότι η 29χρονη σήμερα κοπέλα είχε εξετασθεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωσθεί με «μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική υστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική». Ακολούθησαν τρεις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις και μια «έκθεση ψυχιατρικής εκτίμησης αξιολόγησης», οι οποίες εντάχθηκαν στις 15 Ιουλίου 2022 στη δικογραφία.

Ακολούθως η δικογραφία υποβλήθηκε από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών στον Εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας για αρχειοθέτηση, καθόσον με την πρότασή της δεν συνέτρεχε περίπτωση κίνησης ποινικής δίωξης, η οποία και εγκρίθηκε.