Ποινή κάθειρξης 8 ετών και 9 μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 35χρονο, ο οποίος πυροβόλησε τη μητέρα του στο κεφάλι και στη συνέχεια οδηγούσε επί 67 χιλιόμετρα με τη σορό της στο αυτοκίνητό του.

Το έγκλημα διαπράχθηκε στον Κορινό Πιερίας και το πτώμα εντοπίστηκε στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, τον Απρίλιο του 2023.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με το grtimes.gr, έκρινε ένοχο τον 35χρονο για ανθρωποκτονία με δόλο, αναγνωρίζοντάς του μειωμένο καταλογισμό κατά την τέλεση της πράξης. Επιπλέον, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

«Μειωμένο καταλογισμό» πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της. «Κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης βρισκόταν σε ψυχική διαταραχή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός ενώ σχετικά με το κίνητρο του δράστη επισήμανε ότι: «ήθελε να απεγκλωβιστεί από τη μητέρα του, καθώς λόγω της κατάστασης της υγείας της ήταν αναγκασμένος να υφίσταται περιορισμούς».

Η γυναίκα αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως, όπως προέκυψε και από την ακροαματική διαδικασία. Από την αρχή, ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε την πράξη του, λέγοντας πως σκότωσε τη μητέρα του, για να τη λυτρώσει.

«Της είπα να κοιτάξει αλλού και την πυροβόλησα – Το έκανα για να τη λυτρώσω»

«Έχω γεννηθεί σε ένα περιβάλλον με πολλή αγάπη. Η μητέρα μου προσπαθούσε να κάνει παιδί για 17 χρόνια. Κατάλαβα ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα από μικρή ηλικία. Είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, γυρνούσε από τα ψυχιατρεία ράκος. Δέχτηκα μπούλινγκ στο σχολείο, γιατί η μητέρα μου είχε ψυχολογικά προβλήματα και το κρατούσα μέσα μου. Και εγώ και ο πατέρας μου προσπαθούσαμε να την κρατάμε σε καλή κατάσταση, για να μην πεθάνει σε ψυχιατρείο. Έχασα τον πατέρα μου το 2015 και τσακίστηκα. Ανέλαβα να πληρώσω κάποια χρέη που είχε. Αντιμετώπιζα πολλές καταστάσεις, που δεν θα ήθελα ούτε ο χειρότερος εχθρός μου να τις ζήσει, λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων της μητέρας μου. Το τι περνούσα το ξέρω μόνο εγώ και κανένας άλλος. Τελευταία είχε πόνους κι έλεγε: “Θέλω να πεθάνω”. Τον τελευταίο καιρό είχα χάσει τον εαυτό μου. Το λάθος μου ήταν που δεν πήγα σε έναν γιατρό. Την καραμπίνα την πήρα για άμυνα, γιατί μας είχαν κάνει διάρρηξη», ανέφερε ο κατηγορούμενος στην αρχή της απολογίας του.

Για τη σκηνή του εγκλήματος και τις μετέπειτα ενέργειές του είπε: «Εκείνη την ημέρα πήρα τη μητέρα μου, για να πάμε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Είχε σπασμούς, μου έλεγε: ”δεν θα τα καταφέρω”. Της είπα να κοιτάξει αλλού και την πυροβόλησα. Με τον τρόπο που το έκανα δεν αντιλήφθηκε. Δεν ήθελα να το καταλάβει. Στη συνέχεια, αποφάσισα να γυρίσω σπίτι μαζί της, γιατί ήθελα να αυτοκτονήσω, αλλά δεν μπόρεσα. Μετά πήγα σε ένα μοναστήρι, για να εξομολογηθώ. Μπορεί η κοινωνία να με βλέπει σαν τέρας αλλά δεν είμαι εγκληματίας. Δεν ξέρω αν ποτέ θα μπορέσω να πατήσω στα πόδια μου, χωρίς ψυχολογική υποστήριξη. Πήγα στο Άγιον Όρος. Γύρισα στη Θεσσαλονίκη. Κρυβόμουν για να μη γίνω αντιληπτός από τον κόσμο. Δεν ήξερα τι αντιμετώπιση θα έχω. Θέλω να αναλάβω τις ευθύνες μου, γι’ αυτό που έκανα».

Όσον αφορά τη σχέση μάνας και γιου και τα προβλήματα υγείας της 71χρονης, ο 35χρονος επισήμανε: «Ήμουν το μόνο στήριγμά της. Η μητέρα μου με λάτρευε. Όταν έβγαινε από το ψυχιατρείο, ήταν σε χειρότερη κατάσταση. Δεν ήθελα να τη δω να πεθαίνει μέσα σε ένα ψυχιατρείο. Πήρα την απόφαση να τη σκοτώσω, όταν άρχισε να μου λέει ότι θέλει να πεθάνει. “Τώρα”, εκλιπαρούσε. Μου έλεγε ότι πονούσε. Ήμασταν στην ερημιά… Θεωρώ ότι πάντα θα έχω τη στάμπα του μητροκτόνου».

Το χρονικό της μητροκτονίας

Ύστερα από αναφορά εργαζόμενου της περιοχής, το πρωί της 4ης Απριλίου 2023, αστυνομικοί εντόπισαν ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην πίσω πλευρά του Κτηνιατρικού Κέντρου Χαλκηδόνας. Διαπίστωσαν ότι το όχημα ήταν κλειδωμένο και στο κάθισμα του συνοδηγού ήταν γερμένο προς τα πίσω το σώμα μιας νεκρής γυναίκας αγνώστων στοιχείων, που έφερε τραύμα στο κεφάλι από κυνηγετικό όπλο. Το πρόσωπό της είχε υποστεί ολική παραμόρφωση, όπως αναγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Περιμετρικά του οχήματος δεν βρέθηκε κανένα σχετικό στοιχείο. Η ταυτοποίηση του θύματος έγινε ύστερα από λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και διαπιστώθηκε ότι η σορός ανήκε σε 71χρονη γυναίκα. Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το όχημα ανήκε σε εταιρεία ενοικίασης και πώλησης αυτοκινήτων και έτσι η αστυνομία οδηγήθηκε στην ταυτότητα του κατηγορούμενου, ο οποίος το είχε νοικιάσει στις αρχές Μαρτίου. Ο 35χρονος δεν εντοπίστηκε κατά την έρευνα στο σπίτι του, ενώ βρέθηκαν ένα μονόκαννο κυνηγητικό όπλο, ρούχα με ίχνη αίματος κι ένα ιδιόχειρο σημείωμα, όπου μεταξύ άλλων αναγραφόταν «…σκότωσα τη μάνα μου…».

Παραθέτοντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο έγκλημα, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ουδέποτε ξεπέρασε τον θάνατο του πατέρα του, ότι ο ίδιος απελπίστηκε με τις ψυχολογικές διαταραχές που αντιμετώπιζε η μητέρα του, ότι είχε περιέλθει σε οικονομική δυσχέρεια με πολλά χρέη, ότι εγκατέλειψε την εργασία του και ότι τον εγκατέλειψε η σύντροφός του.

Από το GPS που διέθετε το νοικιασμένο αυτοκίνητο και από τις κάμερες ασφαλείας προέκυψε ότι, το πρωί της 3ης Απριλίου 2023, ο συγκεκριμένος άνδρας ξεκίνησε από το σπίτι του στη Χαλκηδόνα και κατέληξε στην παραλία Κορινού όπου, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ακινητοποίησε το όχημα σε ερημική περιοχή δίπλα στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Στο σημείο, όπου εντοπίστηκαν πειστήρια του εγκλήματος, ο δράστης παρέμεινε χωρίς να πραγματοποιήσει καμία κίνηση, για περίπου 6 ώρες, μέχρι τις 19.00, οπότε ξεκίνησε για να επιστρέψει στη Χαλκηδόνα, αποφεύγοντας τους σταθμούς διοδίων, αλλά κινούμενος στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στις 20.52 πραγματοποίησε στάση μπροστά στο σπίτι της θανούσας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τα κοιμητήρια, όπου ακινητοποίησε το όχημα πίσω από το Κτηνιατρικό Κέντρο Χαλάστρας, όπου βρέθηκε το θύμα.

Ο γιος παρέμενε άφαντος επί μέρες και αναζητείτο από την αστυνομία. Τελικά, οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες στις 22 Απριλίου, σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης.