Νέα στοιχεία για το πολυμελές κύκλωμα εφοριακών που δρούσε με όρους εγκληματικής οργάνωσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Η εντολέας μου αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν τέτοιου είδους “δωράκια”», επεσήμανε από την πλευρά του την Παρασκευή 24/5 ο Αθανάσιος Τάρτης, δικηγόρος της εφόρου και ενός ακόμα στελέχους της εφορίας της Χαλκίδας που κατηγορούνται από την Αρχές.
Ο Αθανάσιος Τάρτης σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» μετέφερε τα όσα αναφέρουν οι εντολείς του από τη δική τους πλευρά εξηγώντας: «Σήμερα αυτό που θα κριθεί είναι αν μέχρι να γίνει το δικαστήριό τους θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους», ενώ τόνισε: «Η εντολέας μου αυτό που λέει είναι και αυτό που συνήθως γίνεται, ότι υπάρχουν τέτοιου είδους “δωράκια” πολλές φορές, άλλα όχι κατ’ απαίτηση δική τους».
Ο δικηγόρος εστίασε στις κατηγορίες των εντολέων του τονίζοντας: «Η δίωξη είναι ιδιαίτερα βαρύτατη κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ποσό. Έχει να κάνει με το αν παρενέβη τα καθήκοντά της στην υπηρεσία δωροδοκούμενη. Αυτό είναι κακούργημα κι αντιμετωπίζουμε παραπάνω του ενός. Έχουμε τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τη διακεκριμένη περίπτωση δωροληψίας και την εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος».
Η θέση των εντολέων του κ. Τάρτη όσον αφορά τα κακουργήματα που τους βαραίνουν είναι: «Αρνούνται απολύτως ότι ουδέποτε εκβίασαν ή πίεσαν κάποιον να τους δώσει χρήματα».
«Δεν υπάρχει κανένα κύκλωμα»
Για τα ποσά των περιπτώσεων που εμπεριέχονται μέσα στη δικογραφία της υπόθεσης, όπως ανέφερε ο δικηγόρος, είναι κάτι λιγότερα από 100 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον με βάση τη δικογραφία είναι ένα το περιστατικό.
«Όπου υπάρχει δωροληψία, τότε υπάρχει και δωροδοκία, που είναι επίσης ένα ποινικό αδίκημα. Η σύλληψή τους έγινε στα πλαίσια του αυτοφώρου, όταν εμφανίστηκε ένας επιχειρηματίας στην Εφορία, πήγε στο γραφείο της εφόρου, άφησε κάποια χρήματα και συνάντησε συμπωματικά κάποιους αστυνομικούς και τους είπε: “Μόλις πήγα στην έφορο και τη λάδωσα και της έδωσα 10 χιλιάδες ευρώ”. Μόνο που εκεί ο αστυνομικός δεν συνέλαβε τον επιχειρηματία, ενώ είναι υποχρεωμένος να το κάνει και είναι παράβαση καθήκοντος», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.
«Η δική μας η θέση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κύκλωμα. Για να υπάρχει εγκληματική οργάνωση στο Δημόσιο έχει νομολογηθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον διάρκεια ενός χρόνου», συμπλήρωσε.
Ο Στράτος Μαυροειδάκος, Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση: «Μετά από ανώνυμη καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας άρχισε να κάνει την έρευνα, αν υφίσταται αυτή η καταγγελία και μέσα από ανακριτικές μεθόδους να αποδώσουν κάποιες κατηγορίες και να φθάσουν στη σύλληψη».
«Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης θα πρέπει να υπάρχει η δομή, ο αρχηγός της οργάνωσης που αποδίδεται από το κατηγορητήριο και να υπάρχουν και τα στελέχη. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων είναι πάντα ενήμερος ο εισαγγελέας από την πρώτη στιγμή», ξεκαθάρισε ο κ. Μαυροειδάκος.
«Η καταγγελία του συγκεκριμένου επιχειρηματία έγινε για να εξασφαλίσει φορολογική ασυλία» είπε κλείνοντας ο δικηγόρος.