Η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους του Ματιού με το βλέμμα στραμμένο στην αρμόδια Εισαγγελία, αναμένοντας να κινηθεί ασκώντας έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τη φονική πυρκαγιά, την οποία χαρακτηρίζουν προσβολή στη μνήμη των νεκρών τους.
Μετά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η αρμόδια Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά της απόφασης.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός σε παραγγελία της αναφέρει: «Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».
Παράλληλα, συγγενείς και εγκαυματίες συντάσσουν σχετικό αίτημα με το οποίο θα ζητούν να ανατραπεί το σύνολο της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.
Την ίδια ώρα, το «φάντασμα» της παραγραφής πλανάται πάνω από την υπόθεση και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την καθαρογραφή της απόφασης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να προσδιοριστεί, άμεσα, η δίκη στο Εφετείο. Οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, αφού τον Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την εθνική τραγωδία και στα 8 παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες, εάν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως μέσα στα επόμενα 2 χρόνια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη στο Εφετείο και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Άρειο Πάγο.
Εξοργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων
Έξι περίπου χρόνια μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι συγγενείς των θυμάτων και εγκαυματίες εξοργίστηκαν στο άκουσμα της απόφασης για καταδίκη μόνο των έξι από τους 21 κατηγορούμενους και μάλιστα με ποινές εξαγοράσιμες,
Η κατάσταση στη δικαστική αίθουσα, χθες, υπήρξε έκρυθμη σε σημείο που οι καταδικασθέντες φυγαδεύτηκαν όταν καρέκλες εκσφενδονίστηκαν προς το μέρος τους.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ομόφωνα, επέβαλε στους 6 καταδικασθέντες ποινές φυλάκισης από 3 έτη έως 111 χρόνια και στη συνέχεια αποφάσισε τη μετατροπή σε χρηματικές, εξαγοράσιμες κατά 10 ευρώ την ημέρα. Έτσι, οι καταδικασθέντες, εφόσον καταβάλλουν τις χρηματικές ποινές ύψους περίπου 40.000 ευρώ, θεωρείται ότι έχουν εκτίσει.
Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για απόφαση «όνειδος» και «ποινές χάδι», νομικοί, ωστόσο, αναφέρουν ότι για τους δικαστές ήταν μονόδρομος η μετατροπή των συγκεκριμένων ποινών που επέβαλαν σε χρηματικές, βάση του άρθρου 82 ΠΚ. (Ποινικός Κώδικας πριν το 2019).
Όπως εξηγούν αρμόδιοι κύκλοι, τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, παρά τους 104 νεκρούς, ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, γεγονός που απέκλειε την επιβολή καθείρξεων.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο αρμόδιος ανακριτής είχε ζητήσει τρεις φορές την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακουργηματική θανατηφόρα έκθεση για στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο δεν υιοθετήθηκε η θέση του και η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο με τους κατηγορούμενους να δίνουν εξηγήσεις για πλημμελήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκιση 111 ετών (εκτιτέα τα 5) τους Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, και Χαράλαμπο Χιώνη, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, τους οποίους έκρινε ένοχους για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας διά παραλείψεως κατά συρροή σε βάρος 102 ανθρώπων και για σωματική βλάβη τελεσθείσας από υπόχρεο κατά συρροή σε βάρος 32 ανθρώπων, με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Για τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, το δικαστήριο αποφάσισε φυλάκιση 15 ετών (έκτιτεα τα 5), καθώς κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος 9 ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα, με το σκεπτικό ότι δεν έδωσε εντολή να επιχειρήσουν οι διασωστικές της ΕΜΑΚ. Παράλληλα, αθωώθηκε για την πράξη της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος 93 ανθρώπων και της σωματικής βλάβης σε βάρος 32 ανθρώπων.
Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου, σύμφωνα με την απόφαση, ξεκίνησε η φωτιά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.