Την ικανοποίησή της για το καίριο χτύπημα σε οργανωμένα κυκλώματα, που έβλαπταν το Ίδρυμα κατά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκφράζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από συντονισμένες ενέργειες, που σχεδιάστηκαν και εξελίχθησαν, από τα μέσα Οκτωβρίου 2010.

Κατά τη χρονική περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2010, αξιοποιώντας δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματός του, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε σε ελέγχους σε εργοδότες που υπέβαλαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση. Μέσω αυτών των ελέγχων, εντοπίστηκαν ενέργειες επιτήδειων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα παροχής ασφάλισης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς την εξόφληση των απαιτούμενων εισφορών, υπέβαλαν αυτές τις ΑΠΔ, εν αγνοία των εργοδοτών, κυρίως οικοδομοτεχνικών έργων.

Από τις έρευνες προέκυψε επίσης ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις δεν υφίσταντο ή είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, οι δε φερόμενοι ως εργαζόμενοι δεν είχαν απασχοληθεί στα οικοδομικά έργα, αλλά είχαν αγοράσει τις ημέρες ασφάλισης έναντι αμοιβής από συγκεκριμένα άτομα. Το φαινόμενο αυτό εντοπίστηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ενδεικτικά, αναφέρεται η Αθήνα, η Χαλκίδα, η Κύμη, η Χρυσούπολη Καβάλας, η Δράμα, η Ξάνθη, τα Ιωάννινα, η Πάτρα, το Σιδηρόκαστρο κ.λ.π.

Η υπηρεσία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κεντρικά προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες:

– Ακύρωσε την εικονική ασφάλιση και συνεχίζει τη διαδικασία.

– Ζήτησε τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και του ΣΔΟΕ. Μικτά κλιμάκια διενέργησαν επιτόπιους ελέγχους και κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους και άλλα στοιχεία, σχετικά με την κάθε περίπτωση.

– Κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσει και θα αποκαταστήσει τα συμφέροντα του Ιδρύματος, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.