Ως υποδειγματική μητέρα περιέγραψε τη Ρούλα Πισπιρίγκου ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη, Γιώργος, καταθέτοντας στη δίκη για τους θανάτους των δυο μικρότερων εγγονών του.
«Η κατηγορούμενη απέναντι στα παιδιά της ήταν άψογη. Φρόντιζε τα παιδιά, πάντα καθαρά, χαρούμενα, το σπίτι καθαρό. Τα διάβαζε… Όταν το παιδί ήταν παραπληγικό, το σήκωσε στον ώμο της μόνη της, για να το πλύνει. Δεν δέχτηκε βοήθεια.
«Ήταν υπόδειγμα, άψογη με τα παιδιά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πεθερός της Ρούλας Πισπιρίγκου, σημειώνοντας, ωστόσο, πως με τον γιο του είχαν προβλήματα κι εκείνος ήταν αποφασισμένος να χωρίσει.
Ο Γιώργος Δασκαλάκης, ο οποίος ανέβηκε για πρώτη φορά στο βήμα του μάρτυρα, μίλησε για τη γνωριμία του γιου του με την κατηγορουμένη και τις αντιρρήσεις, που διατύπωσε, όταν του είπαν ότι θα παντρευτούν.
«Ο Μάνος ήταν πολύ κλειστός στα προσωπικά του. Είχαμε καλή σχέση, αλλά δεν ανοιγόταν. Προσπαθούσε να τα καταφέρει μόνος του… Καταλάβαινα από ένστικτο κάποια πράγματα, μέσα από αναρτήσεις… Ο Μάνος ήταν μικρός, 21 ετών, όταν γνωρίστηκαν. Παντρεύτηκαν, γιατί ήταν έγκυος στη Τζωρτζίνα. Εγώ προσπάθησα να το αποτρέψω, γιατί ήταν μικρός, αλλά δεν με άκουσε. Του είπα να αναγνωρίσει το παιδί και να δει αργότερα, ωστόσο ο ίδιος ήθελε να κάνει οικογένεια. Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, στήριξα την επιλογή του.
Τον πρώτο καιρό ήταν μια χαρά, μέχρι τη γέννηση της Μαλένας…», κατέθεσε, τονίζοντας πως μάθαινε για τα προβλήματά τους εκ των υστέρων.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο γιος του ήταν αποφασισμένος να χωρίσει, γιατί δεν μπορούσε να δεχτεί την εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του. «Απ’ ό,τι καταλάβαινα, η σχέση τους είχε αρχίσει να έχει τριβές, με αποκορύφωμα μια σχέση της κατηγορούμενης, και ο γιος μου δεν μπορούσε να της το συγχωρήσει…», είπε, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τον χωρισμό τους.
Μάλιστα, μετέφερε στο δικαστήριο και συζήτηση που είχε με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία του ζήτησε να μεσολαβήσει.
«Της είπα κάποια στιγμή: “Ξεκόλλα με τον Μάνο. Υπάρχει ζωή και χωρίς τον Μάνο” και ότι “εμείς θα είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε”», ανέφερε μάρτυρας, προσθέτοντας πως εκείνος καλούσε τη νύφη του και μιλούσαν τηλεφωνικά σε ανθρώπινο επίπεδο. «Μου έλεγε: “Γιατί ο Μάνος πάει εκεί, γιατί ο Μάνος πάει αλλού;”. Είχε φύγει και το τρίτο παιδί. Μου φάνηκε παράξενο ότι με ρώταγε για τον Μάνο συνεχώς», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο Γιώργος Δασκαλάκης μίλησε για τις απώλειες των τριών κοριτσιών του γιου του και το σοκ που υπέστη η οικογένεια. «Πιστεύαμε ότι κάτι γονιδιακό υπάρχει, κάτι που τελικά δεν ίσχυε», είπε.
Ο μάρτυρας ανέσυρε από τη μνήμη του τη στιγμή που ενημερώθηκε για τον θάνατο της Μαλένας, που ήταν η πρώτη εγγονή του που έφυγε από τη ζωή, ενώ νοσηλευόταν, καθώς έπασχε από λευχαιμία, την οποία οι γιατροί είχαν χαρακτηρίσει ιάσιμη.
«Έμαθα από τον αδελφό μου πως το παιδί πέθανε. Όταν έφτασα, ήταν συντετριμμένοι. Ο γιος μου έκλαιγε, η κατηγορούμενη ήταν λίγο στον κόσμο της, κοίταζε το κινητό, ήταν σε κατάσταση σοκ. Αυτό διαπίστωσα εγώ εκείνη τη στιγμή. Μου περιέγραψαν τι έγινε με τους γιατρούς. Η κατηγορούμενη δεν μου είπε κάτι, ρωτούσα τον γιο μου. Προσπαθούσαν, πάντως, να βρουν τα αίτια. Ό,τι έμαθα ήταν από τον γιο μου και τον αδελφό μου…», περιέγραψε.
Η γέννηση της Ίριδας, σύμφωνα με τον μάρτυρα, βελτίωσε τις σχέσεις του ζευγαριού. «Έλεγε η κατηγορούμενη: «Γύρισε η Μαλένα μας». Την έβλεπα ευχαριστημένη. Και ο γιος μου χάρηκε. Μετά, όμως, η κατηγορούμενη έκανε μια σχέση και ο γιος μου δεν μπορούσε να το συγχωρέσει. Εγώ του είπα “τα παιδιά πάνω απ’ όλα”, του είπα και για τη διατροφή. Προσπάθησα να τον αποτρέψω από το να χωρίσει. Με πήρε και η κατηγορούμενη και μου είπε: «Σας παρακαλώ, κύριε Γιώργο, βοηθήστε με να μη χωρίσω». Εγώ της είπα: “Αν δε θέλει ο Μάνος, προχωρά τη ζωή σου και θα σε βοηθήσουμε όλοι”».
Πρόεδρος: Σε τι κατάσταση τα έλεγε αυτά;
Μάρτυρας: Φυσιολογικά, ήρεμη τα έλεγε, στο τηλέφωνο, τώρα μέσα της δεν ξέρω τι ένιωθε.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην ημέρα που η Ρούλα Πισπιρίγκου απομονώθηκε σε ένα ξενοδοχείο. Είχε προηγηθεί η φυγή του Μάνου από το σπίτι, αλλά και ο θάνατος της Ίριδας. «Εγώ κατάλαβα ότι δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί όλα αυτά με τους δυο θανάτους και τον χωρισμό. Με πήρε ο πατριός της και με ενημέρωσε, και της είπα ότι «ρε κορίτσι μου, μήπως χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον ειδικό, για να τα διαχειριστείς όλα αυτά;». Και μου είπε: “Κύριε Γιώργο, δεν είμαι τρελή”. Εκείνη μου ανέφερε μόνο ότι θέλει να φύγει από την Πάτρα, να μείνει αλλού, κάτι αόριστα πράγματα, που καταλάβαινα ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με την ψυχολογία της».
Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο γιος του ήταν υποστηρικτικός με την κατηγορούμενη.
«Όποτε την έβλεπε σε αυτήν την κατάσταση, προσπαθούσε να τη βοηθήσει. Γι’ αυτό πήρε και την απόφαση να γυρίσει σπίτι… Ήταν υποστηρικτικός απέναντι στην κατηγορούμενη και τα παιδιά του», ανέφερε.
Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη πώς ήταν μαζί του;
Μάρτυρας: Όσο ο Μάνος ήταν εκεί, ήταν μια χαρά και εκείνη. Αυτό έβλεπα, όλα φυσιολογικά.
Η δίκη διεκόπη για τις 5 Απριλίου, οπότε και θα εξετάσει τους μάρτυρες ο συνήγορος της κατηγορούμενης, Αλέξης Κούγιας.