Λέγεται ότι κανείς δεν κατάφερε ποτέ να στήσει με τέτοια ψυχή ένα άψυχο σύμπαν όπως έκανε ο ανατρεπτικός Τζιμ Χένσον τόσο με το πνευματικό του παιδί, το «Muppet Show», όσο και με το εξίσου ανεπανάληπτο «Sesame Street»! Μαριονετίστας, καρτουνίστας, σεναριογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και δημιουργός, ο Τζιμ Χένσον ήταν από κείνους τους ανθρώπους που ήξεραν από την αρχή τι ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους, γι’ αυτό και όταν έφυγε απρόοπτα σε ηλικία 54 ετών είχε ήδη 25 χρόνια καριέρας στις πλάτες του. Ο Χένσον ήθελε λοιπόν να κάνει κουκλοθέατρο και μάλιστα στην τηλεόραση, παίρνοντας το πανάρχαιο αυτό μέσο έκφρασης και προσαρμόζοντάς το αριστοτεχνικά στις επιταγές της σύγχρονης showbiz. Ο ιθύνων νους πίσω από το θρυλικό και πρωτοπόρο «Sesame Street» αλλά και το ασύγκριτο «Muppet Show» κατάφερε να κάνει τις μαριονέτες του να τις λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, αφήνοντας τους κορυφαίους σταρ της εποχής να συνωστίζονται στα παρασκήνια για μια γκεστ εμφάνιση δίπλα στον Κέρμιτ, τις Μις Πίγκι και τη θεότρελη παρέα τους: από τη Μινέλι, τον Λιμπεράτσε και τον Νουρέγιεφ μέχρι τον Ουστίνοφ, τον Άλις Κούπερ και σύσσωμο το καστ του «Star Wars»! Ο Χένσον κατάφερε να σκαρώσει μερικούς από τους πλέον αναγνωρίσιμους τηλεοπτικούς χαρακτήρες όλων των εποχών, φτιάχνοντας σαφώς περισσότερα από δύο ακόμα παιδικά προγράμματα. Με αγάπη για το παιδί και μεράκι για τη δουλειά του, ο άνθρωπος-«ορχήστρα» εντάχθηκε στην ομάδα παραγωγής του «Sesame Street» το 1969 εμφυσώντας πνοή στο όλο εγχείρημα με τις υπέροχες ιδέες του: να φτιαχτεί ένα τηλεοπτικό προϊόν, ένα υπερθέαμα σαλονιού, που να αφορά σε όλη την οικογένεια. Το τι συνέβη με το «Σουσάμι Άνοιξε» περιττό να αναφερθεί, καθώς μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών στις τέσσερις γωνιές κυριολεκτικά της οικουμένης. Ο ίδιος δεν ήθελε όμως να συνδεθεί αποκλειστικά με παιδικές εκπομπές και έπειτα από ασύλληπτες περιπέτειες με πόρτες κλειστές και δημιουργικές κόντρες, ντεμπουτάρει το 1976 η νέα του δουλειά, το μυθικών διαστάσεων «Muppet Show». Η εκπομπή προβλήθηκε για πέντε τηλεοπτικές σεζόν, γνώρισε δόξα και απήχηση στα πέρατα του κόσμου και κατέβηκε από τους δέκτες μας μόνο επειδή το ήθελε ο ίδιος! Γιατί τώρα πήγαινε για άλλα… Ποιος δεν θυμάται τον Κέρμιτ τον βάτραχο, τη Μις Πίγκι, τον Μεγάλο Γκόντζο, τον Σαμ τον Αετό, τον Φόζι τον Αρκούδο, την Καμίλα την Κότα και τα άλλα παιδιά που συνήθιζαν να καθηλώνουν το τηλεοπτικό κοινό γεννώντας έτσι το δημοφιλέστερο ψυχαγωγικό πρόγραμμα στον κόσμο; Με όχημα την παιδική μαγεία και την ταυτότητα του «Sesame Street», ο Χένσον έδειξε ότι το «Muppet Show» θα μπορούσε να απευθύνεται εξίσου και στο παιδί που κρύβουν μέσα τους οι μεγάλοι. Πίσω από τις κάμερες, ο τύπος με τα χίπικα μούσια ήταν ένας σωστός δάσκαλος, ένας μεγάλος παραμυθάς που διηγήθηκε παιδαγωγικές ιστορίες για όλους, με τον γνώριμο ανατρεπτικό του τρόπο…
Πρώτα χρόνια
Το 1957 μια φίρμα καφέ μαγεύτηκε από τις μαριονέτες του και του ζήτησε ένα διαφημιστικό. Αυτό θα ήταν το πρώτο από τα 179 σποτάκια που θα πρωταγωνιστούσαν οι ανατρεπτικές του μαριονέτες σε διάστημα μάλιστα μόλις τεσσάρων ετών! Κωμικά και χωρίς αναστολές, τα διαφημιστικά του Χένσον ήταν καινοτόμα, καθώς έκαναν όλα τα λάθος πράγματα σε όρους μάρκετινγκ και διαφήμισης!
Τηλεοπτική καριέρα: το «Σουσάμι Άνοιξε»
Την ίδια εποχή, γύρω στο 1963 δηλαδή, ο Χένσον άρχισε να πειραματίζεται με το σινεμά, σκαρώνοντας ταινίες μικρού μήκους, όπως το αριστουργηματικό «Time Piece» του 1965 που έφτασε στα Όσκαρ με υποψηφιότητα στα χέρια του! Ταυτοχρόνως, ο θίασος των μάπετς άρχισε να διευρύνεται με κάθε λογής πλάσματα: από ζωάκια και λαχανικά μέχρι και ό,τι άλλο αντικείμενο μπορούσε να σκεφτεί, ο Χένσον έδινε ζωή στα πάντα κάνοντάς τα να ανοίγουν το στόμα τους για να μιλούν ή να τραγουδούν!
Οι μαριονέτες του δεν απευθύνονταν φυσικά μόνο στο παιδικό κοινό, καθώς ο αυτοσαρκασμός, η σάτιρα και το καυστικό χιούμορ στόχευαν εμφανώς σε ενήλικα ακροατήρια. Η επιτυχία του Χένσον ήταν πρωτόγνωρη, το «Σουσάμι Άνοιξε» έγινε ανάρπαστο και ο δημιουργός ήταν τώρα το αγαπημένο παιδί της αμερικανικής τηλεόρασης, όπως φυσικά και οι κλασικοί Έρνι, Μπερτ, Όσκαρ, Γκρόβερ και ο Έλμο πάντα…
Το «Muppet Show»
Ο Χένσον, ως αφεντικό της παραγωγής, ήταν συνεσταλμένος και καλοσυνάτος, πάντα πρόθυμος να παρέμβει για να σώσει την παρτίδα. Ο ίδιος χειριζόταν τον Κέρμιτ και τον Ραλφ, τις δύο πρώτες δημιουργίες του, αν και πέρα από τον σκύλο και τον βάτραχο δάνειζε τη φωνή και χάριζε την κίνηση στον Δόκτορ Τιθ, τον Σουηδό Μάγειρα και άλλους. Το δικό του σουρεαλιστικό κουκλοθέατρο έφερε στο προσκήνιο το χιούμορ και την καυστικότητα, αφήνοντας κατά μέρος τους ηθικοπλαστισμούς του παιδικού κουκλοθέατρου.
Τελευταία χρόνια