«Ο Τσίπρας κέρδισε, τώρα σημαντικές μεταρρυθμιστικές προκλήσεις περιμένουν Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του αμερικανικού δικτύου CNBC, σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας, το πάρτι του οποίου πέτυχε έναν θρίαμβο στις εκλογές της Κυριακής, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η χώρα του με τους πιστωτές της.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει 100 κρίσιμες ημέρες για να εφαρμόσει πολλές σημαντικές πτυχές του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα και εξηγεί: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση πρέπει να συντάξει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, τη δημοσιονομική στρατηγική τριών ετών, να επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων, την ιδιωτικοποίηση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να προχωρήσει με μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με αλλαγές σε άμεση και έμμεση φορολογία, να επιβάλλουν αυξημένη φορολόγηση στους αγρότες και να προχωρήσει στη δημιουργία του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας προτίθεται να δημιουργήσει ένα υπουργείο για τον συντονισμό της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης. Οι πιστωτές της Ελλάδας, που επιθυμούν γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ανησυχούν για τη νέα κυβέρνηση. Ενώ μπορεί να είναι εύκολο για τους πιστωτές να απαιτούν από την Ελλάδα να τηρεί τη συμφωνία, είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα λιτότητας», παρατηρεί το δημοσίευμα και προσθέτει πως «αυτό οδηγεί στο ερώτημα: τι θα κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση όταν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα μέτρα λιτότητας».
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι ένα βασικό ζήτημα των επομένων εβδομάδων με σοβαρό αντίκτυπο στην ελληνική κοινή γνώμη, αναφέρει ακόμη το CNBC. «Μια καλή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να προσφέρει στον Τσίπρα πολύτιμο πολιτικό χρόνο, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο. Από το 2010, όταν η Ελλάδα έλαβε το πρώτο δάνειο διάσωσης, έχει αλλάξει επτά πρωθυπουργούς», τονίζει.