Αιχμές κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά και καρφιά κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για κοινωνική πόλωση, άφησε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Στις διαπραγματεύσεις διαπιστώσαμε πως οι πιστωτές δεν είχαν κοινή γραμμή. Άρα αυτό που λέμε «τι λένε οι πιστωτές» είναι λάθος. Δεν είναι ποτέ κοινή γραμμή. Άλλα έλεγε η ΕΚΤ, άλλα η ΕΕ άλλα το ΔΝΤ. Για όσους Έλληνες θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ η στάση Σόιμπλε είναι εχθρική» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Άλλα πράγματα θα διαπραγματευτώ εγώ για τις συλλογικές συμβάσεις και άλλα πράγματα ο κ. Χατζηδάκης από τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε άλλες προτεραιότητες. Εμείς θέλουμε να συνδυάσουμε τις μεταρρυθμίσεις με την κοινωνία σε προτεραιότητα. Θέλουμε και την στήριξη του Ελληνικού λαού. Είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Δεν θέλουμε να μιλάμε μόνο με τους τραπεζίτες» και υπογράμμισε: «Υποσχεθήκαμε πως θα γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές αλλά δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία που βάζουν άλλες προτεραιότητες και όχι τον λαό».

Επιπλέον σε ότι αφορά τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν μετά τις εκλογές όπως προκύπτει από τη συμφωνία με τους δανειστές, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν θα αλλάξει το αφορολόγητο των 12.000 σε πρώτη φάση. Θέλουμε όμως να αλλάξει. Το νομοσχέδιο που θα έρθει τον Οκτώβριο θα έχει το δικό μας στίγμα. Από τον Οκτώβριο ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ  για να φτάσει στα 330 ευρώ του χρόνου. Οι Θεσμοί μας αφήνουν το δικαίωμα να κάνουμε διορθωτικές και αναπτυξιακές ρυθμίσεις αφού περάσει το νομοσχέδιο και αυτό θα κάνουμε».

Τέλος, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στις δηλώσεις Μεϊμαράκη για το ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα και σε λίγο καιρό θα μετατραπεί σε νέο… Βαρουφάκη υπογράμμισε: «Δεν απαντάω σε αυτά που λέει ο Μεϊμαράκης ότι δεν πιστεύω στο πρόγραμμά γιατί απαντάω μόνο σε σοβαρές δηλώσεις. Προφανώς και έχω επιφυλάξεις για πολλά μέτρα αλλά θα προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε. Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στην κοινωνική πόλωση».