«Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» τόνισε σε δηλώσεις του ο Ε. Βενιζέλος.

Παράλληλα τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κομματικά παιχνίδια. «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Τέτοια κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ» επανέλαβε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αύριο πρέπει να έχει κυβέρνηση ικανή να διεξαγάγει με επιτυχία τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους». Επίσης κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αύριο κιόλας συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά οκ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «παρά πίεση που ασκήθηκε στο ΠΑΣΟΚ η παράταξη άντεξε. Είπαμε με απόλυτη σαφήνεια την αλήθεια για την κατάσταση της χώρας. Τους τελευταίους δύο μήνες η χώρα έμεινε ακυβέρνητη και η κατάσταση επιδεινώθηκε και αυτό αποβαίνει σε βάρος αδυνάτων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η γραμμή «δε συμμετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ» συναντά ήδη προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «δεν εννοεί το ΠΑΣΟΚ να εξαρτά τη στάση του από τη στάση ενός άλλου κόμματος» και αναμένεται η δημοσιοποίηση στάση σης στελεχών όπως ο Α. Λοβέρδος, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης οι οποίοι φέρονται να θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητα από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξήγησε ότι την ευθύνη για τη συγκρότηση κυβέρνησης πρέπει να την έχουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί η επιλογή το ΠΑΣΟΚ να παράσχει ψήφο ανοχής αλλά να μη συμμετάσχει με φυσικά πρόσωπα σε μία κυβέρνηση, εκτός αν ο εσωκομματικός διάλογος ή η πίεση της ΝΔ αναγκάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στάση. Την Τετάρτη σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές στο κόμμα.