Δεν ήταν και από τις πιο εύκολες συνεδριάσεις η χθεσινή στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ασχολήθηκε με τους τρόπους συνέτισης του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη μετά και την ανάρτηση του στο Facebook που στοχοποιούσε δημοσιογράφους και δικαστές. Τα μέλη του οργάνου αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία στον Κρητικό πολιτικό να απολογηθεί αύριο Πέμπτη 2/3 στην Πολιτική Γραμματεία, εφόσον δεν αναβληθεί λόγω του τριήμερου πένθους για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου η χθεσινή συνεδρίαση, που διήρκεσε συνολικά τρεις ώρες, ξεκίνησε με εισήγηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα που εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να παραπέμψει τον κ. Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί προσωπικές στρατηγικές που θα αλλοιώνουν την επίσημη γραμμή του κόμματος στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.
Όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου συμφώνησαν ότι ο βουλευτής δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ωστόσο οι απόψεις διαφοροποιήθηκαν αναφορικά με το εάν θα πρέπει να διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και για πόσο χρονικό διάστημα. Στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Χρήστος Σπίρτζης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ηπιότερων ποινών κατά του βουλευτή, και σίγουρα όχι τη διαγραφή του. Ως ανώτερη τιμωρία για τον Παύλο Πολάκη προτάθηκε από τα συγκεκριμένα μέλη η αναστολή της κομματικής ιδιότητας (π.χ. για ένα έτος).
Επί της διαδικασίας τώρα, αναμένεται αύριο η Πολιτική Γραμματεία να επικυρώσει την αποπομπή του κ. Πολάκη από τα ψηφοδέλτια. Στο συγκεκριμένο όργανο όμως μετέχει και ο ίδιος οπότε θα έχει την ευκαιρία να δώσει τη δική του εξήγηση για τα γεγονότα.
Τώρα, όσον αφορά την παραπομπή του Κρητικού βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, οι επιλογές για την απόφαση που θα παρθεί εναντίον του είναι τέσσερις:
- Αναστολή της ιδιότητάς του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για έναν χρόνο).
- Διαγραφή από το κόμμα (που είναι και η βαρύτερη ποινή)
- Σύσταση
- Επίπληξη
Να σημειωθεί ότι για τα δύο πρώτα ενδεχόμενα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία 2/3 στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πλειοψηφήσουν τα 10 από τα 15 μέλη της. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πολάκης ποντάρει μάλλον στην αναστολή της κομματικής του ιδιότητας για π.χ. έναν χρόνο (αφού ούτως ή άλλως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εκλογές) ώστε να μπορέσει να επιστρέψει αργότερα.