Μία αύξηση της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία είναι πιθανή εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Κάρλο Πάντοαν.
«Δεν θα εκπλαγώ, αλλά ούτε και θα ανησυχήσω, εάν ενισχυθεί αυτή η αστάθεια στις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει όλα τα εργαλεία για να την αντιμετωπίσει», δηλώνει ο ιταλός υπουργός Οικονομικών στην Corriere della Sera.
«Η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, της αγοράς τίτλων στις εθνικές αγορές για τη σταθεροποίηση των σπρεντ. Υπενθυμίζω ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στο 2011: σήμερα οι θεσμοί είναι περισσότερο στέρεοι, όπως και η οικονομία μας».
Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ιταλία έχει έκθεση στην Ελλάδα «κατά 10,2 δισεκατομμύρια σε διμερή δάνεια και κατά 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ ως προς τη συμβολή της στο (ευρωπαϊκό) Ταμείο (διάσωσης). Διαψεύδω ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε αύξηση του (ιταλικού) χρέους. Ολα είναι υπολογισμένα», διαβεβαίωσε.
Όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το χρηματιστήριο του Μιλάνου βρισκόταν σε πτώση άνω του 4% μία ώρα μετά το άνοιγμα.
«Συνεχίζω να ελπίζω ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει μια θετική λύση», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον Πάντοαν, η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί το μήνυμα του δημοψηφίσματος, τόσο αν κερδίσει το «ναι» (όπως τον διαβεβαίωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης) όσο και αν κερδίσει το «όχι», ενώ θεωρεί ότι αν συγκρίνει, κανείς, την αρχική και την τελευταία πρόταση των θεσμών, διαπιστώνει ότι υπήρξε ευελιξία.
Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών και πρώην στέλεχος του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παράλληλα θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας του δεν είναι εκτεθειμένη σε κίνδυνο «μετάδοσης της κρίσης» και προσθέτει ότι δεν υπάρχει κάποιο «μυστικό σχέδιο» που να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιταλίας.
Στο μεταξύ, ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως ο Στέφανο Φασσίνα, ο Αρτούρο Σκόττο του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», αλλά και ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς της Φόρτσα Ιτάλια στην βουλή Ρενάτο Μπρουνέττα, ζήτησαν από τον Πάντοαν να πληροφορήσει λεπτομερώς το κοινοβούλιο, με παρέμβασή του, και να εξηγήσει πώς η Ιταλία εννοεί να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να συμβάλει εποικοδομητικά σε εξεύρεση λύσης.
«Το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να λυθεί, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα στην κρίση αυτή», δήλωσε ο Μπρουνέττα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ο πρωθυπουργός της χώρας Ματτέο Ρέντσι δεν εννοεί να λάβει, προς το παρόν, κάποια νέα πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι η λύση πρέπει να βρεθεί εντός της διαπραγμάτευσης. Μεθαύριο ο Ιταλός πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ. Στο εσωτερικό, όμως, του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Ρέντσι, επικρατεί έντονος προβληματισμός και το θέμα της Ελλάδας θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας.
«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για αίσια κατάληξη. Η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη πολύ πρόσφατα», δήλωσε ο Ιταλός κεντροαριστερός υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φέρει ευθύνες για την όλη πορεία της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, ο βουλευτής Τζενάρο Μιλιόρε, των «Δημοκρατικών» μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιο καναλιού Rai Tre
τόνισε πως ο χειρισμός της κρίσης από την Τρόικα προκάλεσε στην Ελλάδα ανθρωπιστική καταστροφή και ότι είναι λογικό να ζητά η ελληνική κυβέρνηση ελάφρυνση του τεράστιου δημόσιου χρέους, αλλά και μεταφορά του χρέους που η χώρα διατηρεί με την ΕΚΤ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».