Ο πρωθυπουργός απαντώντας στα όσα άκουσε από τους πολιτικούς αρχηγούς για θέματα γενικής πολιτικής και ειδικά στο Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε άσχημα τη θητεία της ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Πρόσθεσε ακόμα ότι για το πως αξιολογείται το πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης θα το αφήσει στους πολίτες. Για το θέμα των πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους αρχηγούς να μην χρησιμοποιούν αποσπασματικά στατιστικά στοιχεία και σημείωσε ότι στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει έντονη κυκλικότητα στις πυρκαγιές δηλαδή υπάρχουν καλές και πολύ κακές χρονιές σε σχέση με τις πυρκαγιές.
Η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε 3 πολύ κακές χρονιές, το 2007, το 2021 και το 2023. Αυτή είναι η πραγματικότητα των πυρκαγιών. Αυτό μας λέει η επιστήμη αλλιώς κάνουμε διάλογο κωφών χωρίς να μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα στοιχειώδη. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών.
Απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο και ρωτώντας τον αν το 2018 ήταν μια καλή ή κακή χρονιά είπε: «Το 2018 ήταν μια καλή χρονιά γιατί χάσαμε μόνο 120.000 στρέμματα αλλά χάσαμε και 104 ανθρώπους. Αυτό δεν αποτυπώνεται σε καμία οριζόντια στατιστική. Αυτό για να έχουμε μια αίσθηση πως μπορεί κανείς να διαστρεβλώσει τα νούμερα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνοντας αναφορά στην φωτιά στο Μάτι λέγοντας: Νόμιζα κα Κωνσταντοπούλου είστε και υπηρέτης της νομικής επιστήμης, ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Καλό είναι να μην συγχέετε τις ιδιότητες σας. Καλό είναι να είστε πολύ πιο προσεκτική, γιατί αυτοί οι αξιωματικοί στους οποίους αναφέρεστε μπορεί να είναι τώρα στη Δαδιά και να επιχειρούν! Αν ο κάθε αξιωματικός καταδικαστεί η Δικαιοσύνη θα έχει κάνει τότε τη δουλειά της αλλά υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι απαράδεκτο να έρχεστε εδώ και να δολοφονείτε χαρακτήρες».
Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να μπαίνω στην λεπτομέρεια της υπόθεσης. Μεταφέρατε εδώ στο κοινοβούλιο μια υπόθεση που είναι στη δικαιοσύνη και μέχρι να λειτουργήσει η δικαιοσύνη αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη τόνισε «Η φωτιά στην Παρνηθα το 2007 ήταν καταστροφική γιατί έφτασε στο ελατοδάσος της Πάρνηθας και έκαψε το μισό. Αντίθετα στο κομμάτι της φωτιάς που έκαψε πεύκα αυτά αναγεννηθήκαν πλήρως».
Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν ξεκάθαρα αν έγιναν λάθη και να πουν ποια και ειδικά για τον Έβρο τους κατηγόρησε για υποκρισία λέγοντας: Από τη μια χειροκροτείτε τους πυροσβέστες και μετά λέτε ότι καίει η φωτιά 13 μέρες.
«Γιατί δε σβήνει φωτιά στον Έβρο 13 μέρες;», διερωτήθηκε. Γίνεται κάτι λάθος; Απαντήστε μας. Αν γίνονται λάθη να μας το πείτε, γιατί αυτά θα σχετίζονται με την πυροσβεστική. Δυστυχώς έχει γίνει μία mega φωτιά η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσει. Και μπορούσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό στην διαχείριση της πυρκαγιάς να μας το πείτε». Και συνέχισε: «επειδή μιλήσατε κύριε Φάμελλε για να αντιστρεπτή ζημιά, αυτή είναι μία η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Όσοι βρέθηκαν μέσα στην καρδιά τους δάσους, και είναι τραγικό αυτό που έγινε, δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκονται εκεί. Με ένα 112 το οποίο είχε εκπέμψει σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ; Οι οποίες έχουνε εικόνα; Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που έγινε. Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες».
Μητσοτάκης σε Βελόπουλο: Δεν θα είστε στο απυρόβλητο άλλο – Λέτε όποια σαχλαμάρα σας κατέβει
Επιτέθηκε στον Κυριάκο Βελόπουλο λέγοντας: «Υπάρχουν κόμματα που διακινούν απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας χωρίς να παίρνουν καμία απάντηση. Επιτρέπονται μέσα στα δάση ανεμογεννήτριες υπό προϋποθέσεις. Είναι ντροπή κύριε Βελοπούλα, να προσέχετε λεξιλόγιο σας, να προσέχετε λίγο, είστε κι εσείς και τα άλλα κομματίδια διακινητές fake news, λέτε όποια σαχλαμάρα σας έρθει και όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε κιόλας, ε νισάφι πια! Δεν θα είστε στο απυρόβλητο άλλο. Μας είπατε το εξής αμίμητο. Έσβησε η φωτιά στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες;».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας είπε ακόμα: «Άκουσα ιδέες και δεν άκουσα τεκμηριωμένο σχέδιο. Η WWF θέτει μια σειρά από προτεραιότητες, συμφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις προτάσεις αυτές και αποτελούν και τον μπούσουλα. Μακάρι να άκουγα κάτι αντίστοιχο για τα υπόλοιπα κόμματα».
Πρόσθεσε ότι το τελευταίο σημείο που θα ήθελε να θίξει δεν είναι άλλο από την ενεργοποίηση της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο. «Χρειαζόμαστε την συνεργασία όλων. Χρειαζόμαστε και περισσότερους εθελοντές. Οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύονται, να πιστοποιούνται. Κάνω έκκληση για την επόμενη γενιά, για μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν την πολιτική προστασία. Οι εθελοντές δεν είναι σχολιαστές του καναπέ. Έχουν άποψη και την ακούω με προσοχή».