Την «υιοθέτηση» από τη Βουλή και την οικονομική στήριξη μέχρι τα 25 χρόνια, του αγέννητου παιδιού του ήρωα κυβερνήτη σμηναγού, Χρήστου Μουλά που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει ζωές στις πυρκαγιές της Καρύστου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας καταχειροκροτούμενος από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα.
Ο 34χρονος Χρήστος Μουλάς, με καταγωγή από το Γαβαλολοχώρι στον Αποκόρωνα, στα Χανιά της
Κρήτης, ήταν παντρεμένος και η σύζυγός του είναι τριών μηνών έγκυος. Ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς κηδεύεται την Παρασκευή 26/07 στο Γαβαλοχώρι, Αποκόρωνα. Το τελευταίο αντίο στον πιλότο θα πουν συγγενείς και φίλοι στην εκκλησία Αγίου Σεργίου και Βάκχου, την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί.
«Προφανώς και η Βουλή θα υιοθετήσει αυτό το αγέννητο παιδί, τριών μηνών, της χήρας του σμηναγού Χρήστου Μουλά, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος για να σώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο κ. Τασούλας.
Όπως ανέφερε δε, το πρωί, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας του τηλεφώνησε, ζητώντας του να δει τι δυνατότητες έχει η Βουλή για την στήριξη του αγέννητου παιδιού του Χρήστου Μουλά.
«Η Βουλή θα το υιοθετήσει μέχρι τα 25 του χρόνια με ένα χρηματικό ποσό που θα καταβάλλεται ετησίως», είπε ενώ επεσήμανε ότι δεν εφαρμόζεται σήμερα για πρώτη φορά, η διαδικασία στήριξης της Βουλής ανήλικων παιδιών ή παιδιών που σπουδάζουν, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχασαν στο καθήκον, τη ζωή τους.
Όπως είπε από το 2010 μέχρι σήμερα η Βουλή έχει στηρίξει 72 παιδιά 43 οικογενειών, με το ποσό των 625.000 ευρώ ετησίως.
«Η διαδικασία αυτή δεν είναι τωρινή και δεν έχει να κάνει με το σήμερα. Το 1998 επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη άρχισε η Βουλή να “υιοθετεί”, στηρίζοντας οικονομικά μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας τους τα παιδιά πεσόντων εν ώρα καθήκοντος στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά από λίγα χρόνια, το 2010 επί προεδρίας του αειμνήστου, Φίλιππου Πετσάλνικου αυτή η οικονομική, στοιχειώδης, συμβολική στήριξη επεκτάθηκε και στα παιδιά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Από το 2010 μέχρι σήμερα, η Βουλή παραμένει σταθερά στο πλευρό των οικογενειών, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Διατίθενται για τη στήριξη 72 παιδιών, 43 συνολικά, πεσόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας το ποσό των 625.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν
Με τη συμβολική αυτή κίνηση η Βουλή τιμά έμπρακτα τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, υπηρετώντας με αυτοθυσία το λειτούργημά τους και την πατρίδα.
Οι οικογένειες που άφησαν πίσω τους, χάνοντας τη ζωή τους από δολοφονική ενέργεια ή από πτώση αεροσκάφους ή στην κατάσβεση πυρκαγιάς, χρειάζονται στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.
Μεσίστια η σημαία σήμερα στο Πεντάγωνο – Συγκινητική τελετή για τους δύο πιλότους
Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε στο στρατοπέδου «Παπάγου» η τελετή έπαρσης της σημαίας σε μεσίστια θέση, «λόγω του πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων για την απώλεια της ζωής του σμηναγού Χρήστου Μουλά και του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, εν ώρα υπηρεσίας, στην Εύβοια». Αυτό τονίζει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Στην τελετή στο στρατόπεδο «Παπάγου», στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «παρευρέθηκαν όλα τα μέλη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των δύο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στον Ιερό Ναό της Παναγίας», προσθέτει ο κ. Δένδιας.
Απονομή βαθμού αντιπτεράρχου στους σμηναγό Χρήστο Μουλά και ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη
Την απονομή του βαθμού του αντιπτεράρχου στους χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 σμηναγό Χρήστο Μουλά και ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, οι οποίοι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Ευβοίας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δενδιας, αμέσως μετά τη σημερινή τελετή έπαρσης της σημαίας σε μεσίστια θέση, λόγω του πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων, για την απώλεια της ζωής των δυο χειριστών και την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών τους, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στο στρατόπεδο «Παπάγου».
Τη σχετική απόφαση έλαβε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, κατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε εκ νέου τα συλλυπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους. «Η Ελλάδα πενθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε περαιτέρω:
«Η μνήμη τους θα παραμείνει ζωντανή, μαζί με τη μνήμη όσων ιπτάμενων έχουν χάσει τη ζωή τους, επιδεικνύοντας αυταπάρνηση, εν ώρα υπηρεσίας, στη διαρκή μάχη για την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας, της ζωής, της περιουσίας των Ελλήνων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Θα ήθελα να επαναλάβω το αυτονόητο. Ουδέν πτητικό μέσο επιχειρεί χωρίς προηγούμενο τεχνικό έλεγχο», κατέστησε σαφές και ευχαρίστησε τους τεχνικούς της Πολεμικής μας Αεροπορίας, γιατί χάρη στον συνεχή μόχθο και την προσπάθειά τους, έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα. «Και πάλι, ειλικρινή, βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των πιλότων μας και στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας», κατέληξε.
Διαβάστε σχετικά: Τι σημαίνει πρακτικά η υιοθέτηση του παιδιού του 34χρονου σμηναγού Χρήστου Μουλά από τη Βουλή των Ελλήνων