Με πρόσωπο της συνοδείας του, έστειλε την απόρρητη επιστολή του στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μόλις ενημερώθηκε πως αυτή παραδόθηκε πάτησε το «enter» για την ανάρτησή του, με την οποία δημοσιοποιούσε πως παραιτείται από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας το κόμμα.
Η πορεία του Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ
Με αυτόν τον τρόπο, ο Ανδρέας Λοβέρδος ολοκλήρωσε, όχι ανέφελη, πορεία του στο ΠΑΣΟΚ που ξεκινά το μακρινό 1996, σχεδόν πριν 30 χρόνια.
Ο προερχόμενος από την ΚΝΕ, Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκίνησε την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ το 1996 όταν διορίστηκε γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών με υπουργό τότε τον Αλέκο Παπαδόπουλο.
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξελέγη για πρώτη φορά στη Β’ Αθήνας το 2000, ενώ το 2007, το 2009 και το 2012 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς. Το 2012, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ περνούσε τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του έχοντας χάσει τα ¾ της εκλογικής του δύναμης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ), οδηγώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τον Απρίλιο του 2013 ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», το οποίο στις Ευρωεκλογές του 2014 συμμετείχε στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.
Ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ήταν υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος τόσο το 2015 όσο και το 2021, χωρίς να καταφέρει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις να κερδίσει.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
«Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές» ήταν το πρώτο σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη για την παραίτηση του κορυφαίου στελέχους της. «Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς και όταν η βούληση παύει, μπορεί να αποχωρήσει.
Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς, ανεξαρτήτως των προσόντων και των περγαμηνών σε ένα κόμμα. Μπορεί να συνεισφέρει, μπορεί να είναι και υποψήφιος αρχηγός ή βουλευτής. Όταν η βούληση αυτή παύει, μπορεί να αποχωρήσει. Η ζωή είναι μια μακρά συνέχεια επιλογών, οι οποίες αξιολογούνται κάθε φορά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος.
Δεν έπεσαν από τα σύννεφα στη Χαριλάου Τρικούπη
Η αλήθεια είναι πως λίγοι εξεπλάγησαν με την απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου, να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Ο άλλοτε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Β’ Αθηνών για τρεις συνεχόμενες εκλογικές μάχες, έμεινε εκτός Βουλής με τους ψηφοφόρους του κόμματος να του «γυρνούν την πλάτη» για χάρη της Μιλένας Αποστολάκη.
Το γεγονός αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα των εξελίξεων, καθώς ήδη Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχαν την παραμικρή σχέση μετά την εκλογή του δεύτερου. Ο άλλοτε υπουργός, είχε μάλιστα αμφισβητήσει σε αρκετές περιπτώσεις βασικές πτυχές της στρατηγικής του κόμματός του, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός» που αντέτεινε στις προεκλογικές προτάσεις συνεργασίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έλεγε τότε «Όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», με τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά με μια λιτή μεν, ιδιαίτερα αιχμηρή δε διαρροή «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο».
Ακόμα όμως και στην περίπτωση της σύλληψης της Εύας Καϊλή, από την οποία το επίσημο ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποστασιοποιηθεί κάνοντας λόγο για «πέμπτη φάλαγγα του Μητσοτάκη», ο Ανδρέας Λοβέρδος κρατούσε διαφορετική στάση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχαμε στενές σχέσεις. Πριν την συλλάβουν μιλούσαμε μία ώρα και της έλεγα ότι την εμπιστεύομαι. Μιλούσαμε για ένα φορολογικό που είχαν κάποιοι βουλευτές, για το τηλέφωνό μου που παρακολουθούταν τότε. Την άλλη μέρα συνέβησαν όσα συνέβησαν».
Την ίδια εποχή «ξαναφούντωναν» οι φήμες για επικείμενη διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία όμως σε προεκλογική περίοδο θα ήταν επικοινωνιακό πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας το κόμμα πιθανόν σε «εσωστρέφεια».
Αμέσως μετά το τέλος και των δεύτερων εκλογών και αφού το ΠΑΣΟΚ δεν αύξησε σε δύο τους βουλευτές του στο Βόρειο Τομέα, ώστε να καταλάβει την μια έδρα ο Λοβέρδος, το παραιτηθέν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε τον Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας όπου «συζήτησαν για θέμα της Εργασίας», ενώ του ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο έργο του».