Μετά το αρχικό μούδιασμα της χθεσινής ανακοίνωσης του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο, πως παραιτείται από την προεδρία του κόμματος και δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος, στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις για τον χρονικό ορίζοντα των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν από ‘δω και πέρα, καθώς επίσης και για το πόσοι και ποιοι θα κατέλθουν υποψήφιοι για την ηγεσία.
Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι τα πρώτα πιθανά ονόματα για την διεκδίκηση του προεδρικού θώκου. Καταρχάς ακούγεται πολύ έντονα το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου. Αν και είναι μόλις 38 ετών, έχει ήδη διανύσει μια σημαντική πολιτική πορεία. Διετέλεσε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει εκλεγεί βουλευτής από το 2019 και είχε αγαστή συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν αναμένεται να στηρίξει ανοικτά κανένα πρόσωπο, ωστόσο διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο να τον αντικαταστήσει η νεαρή πολιτικός.
Το Associated Press τη θεωρεί αυτή τη στιγμή ως την πιθανότερη διάδοχο. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, «έχει λάβει υποστήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της». Από την άλλη πλευρά πάντως προκαλεί και αντισυσπειρώσεις καθώς κάποιες θέσεις της, δεν θεωρούνται ενωτικές για από κάποιες τάσεις εντός του κόμματος. Στην παρούσα φάση μάλιστα μπορεί για κάποιους να λειτουργήσει αρνητικά το γεγονός ότι είναι σύντροφος του Δημήτρη Τζανακόπουλου (σ.σ. έχουν κι ένα παιδί μαζί), ο οποίος πρωταγωνίστηκε το βράδυ της Κυριακής σε πολύ έντονο καυγά με τον Παναγιώτη Ρήγα για το εκλογικό αποτέλεσμα και παραλίγο οι δύο άνδρες να πιαστούν στα χέρια. Μάλιστα προς στιγμήν υπήρχαν πληροφορίες ότι ο κ. Τζανακόπουλος ήταν έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, αλλά στην πορεία διαψεύστηκαν.
Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ένα ακόμη πρόσωπο που θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία. Είναι 46 ετών, ήπιων τόνων και μέλος της ομάδας των «53+» που κατά καιρούς ως τάση, είχε δημιουργήσει προβλήματα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο βουλευτής Μεσσηνίας δέχεται τις τελευταίες ώρες έντονες πιέσεις προκειμένου να θέσει κι εκείνος υποψηφιότητα για την ηγεσία καθώς μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά μεταξύ των επονομαζόμενων «προεδρικών» (όσων βρίσκονται στον στενό πυρήνα του κ. Τσίπρα δηλαδή) και των μελών της «Ομπρέλας» που λειτουργεί πολλές φορές ως εσωκομματική αντιπολίτευση.
Πιθανός υποψήφιος θα μπορούσε να είναι και ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Εάν ο πρώην πρωθυπουργός διεκδικούσε εκ νέου την ηγεσία, το πιθανότερο είναι ο κ. Τσακαλώτος να μην κατέβαινε απέναντί του, γιατί το πιθανότερο θα ήταν πως θα έχανε. Τώρα όμως, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί αλλιώς.
Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως και η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που παραμονές των εθνικών εκλογών του Ιουνίου και μετά από αρκετό καιρό απομάκρυνσης από τον δημόσιο λόγο, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών με ανάρτησή του στο Facebook. Ανέφερε πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. είχε πάψει να είναι μέλος του κόμματος εδώ και οκτώ χρόνια), ότι στηρίζει τον συγκεκριμένο πολιτικό φορέα χωρίς να διεκδικεί ρόλο εντός του, και ότι βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της Αριστεράς «σε συνθήκες ασφυκτικής παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας». Το εάν θα συνεχίσει να μη διεκδικεί ρόλο από τη στιγμή που διαμορφώνεται πλέον ένα νέο πολιτικό τοπίο, μένει να αποδειχθεί.
Κι ενώ η ονοματολογία θα συνεχίζεται μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε θα πραγματοποιηθούν, άμεση είναι η ανάγκη ορισμού επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες και ερμηνεύοντας το Καταστατικό του κόμματος, θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 48 βουλευτών επ’ αυτού. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί από το απόγευμα της Τρίτης και μετά, καθώς τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία της νέας Βουλής και την Τρίτη η ανάδειξη νέου προεδρείου του Κοινοβουλίου.
Αφού τελειώσουν τα διαδικαστικά της Βουλής, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα εκλέξουν τον νέο ή τη νέα επικεφαλής. Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα το όνομα της κ. Όλγας Γεροβασίλη που ήταν μέχρι πρότινος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Προσοχή, δεν μιλάμε για πρόεδρο του κόμματος, αλλά για επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η κ. Γεροβασίλη, ή όποιος άλλος εκλεγεί, θα κληθεί να δώσει την επόμενη εβδομάδα και την πρώτη πολιτική μάχη στην Ολομέλεια, αυτή της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη,
Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προσεχώς μετατρέπεται σε Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που θα κινήσει τις διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος.
Η δήλωση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα: