Πριν ακόμη προλάβουν να κάνουν τον απολογισμό τους τα κόμματα μετά το χθεσινό πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 20 μονάδες διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ξεκινάει σήμερα ο κύκλος των διερευνητικών εντολών.

Στον απόηχο του τελικού αποτελέσματος που δίνει 40,79% στη ΝΔ, 20,06% στον ΣΥΡΙΖΑ, 11,51% στο ΠΑΣΟΚ, 7,21% στο ΚΚΕ και 4,46% στην Ελληνική Λύση, η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού, αναμένεται στις 12:00 το μεσημέρι να διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, ο οποίος με τη σειρά του θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Από τη στιγμή που κανένα κόμμα δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή, η πρώτη πολίτης της χώρας θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Οι διερευνητικές εντολές

Καταρχάς θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να διερευνήσει εάν έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα. Προφανώς και θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα αρνηθεί κάτι τέτοιο. Θα επιστρέψει την εντολή με στόχο να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Διαδικαστικά, η κ. Σακελλαροπούλου θα δώσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα που δεν έχει τη δυνατότητα όμως με το ποσοστό που έχει λάβει το κόμμα του να συγκυβερνήσει, οπότε διαδικαστικά και μόνο θα λάβει την τρίτη εντολή το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Θεωρητικά καθένας από τους πολιτικούς αρχηγούς έχει την δυνατότητα να κρατήσει τη διερευνητική εντολή έως και τρεις ημέρες, ωστόσο με τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί δεν θα έχει νόημα να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια.

Και τώρα… νέες εκλογές

Από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δε θα τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν λάβει άνω του 3% πανελλαδικά, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, που είναι σχεδόν σίγουρο, τότε η κ. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων και η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, αφού στο μεσοδιάστημα θα έχουν ορκιστεί οι νέοι βουλευτές.

Πανηγυρισμοί στη ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει το κόμμα να πανηγυρίζει. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή». Όπως είπε, δόθηκε εντολή για ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό», δήλωσε περήφανος και συγκινημένος για το «εντυπωσιακό ποσοστό» και είπε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Και προσέθεσε: «Η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία και η ενότητα τον διχασμό. Είμαι υπερήφανος και συγκινημένος μετά από αυτό το ποσοστό. Δεσμεύομαι πως θα εργαστώ πιο σκληρά. Οι πολίτες θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος που μας χωρίζει από την Ευρώπη. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που πρέπει να πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσει να τις υλοποιήσει».

Έντονος προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για το εκλογικό αποτέλεσμα. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την δεινή ήττα είπε πως το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «εξαιρετικά αρνητικό», τονίζοντας ότι «οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν συλλογικά τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και κυρίως τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη».

Αποτελέσματα – Εκλογές 2023: Παρακολουθήστε εδώ λεπτό προς λεπτό τη ροή των αποτελεσμάτων