Με αναφορά στο ντιμπέιτ ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος. Τόνισε ότι η μόνη καθαρή θέση είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος παρουσίασε με αίσθημα ευθύνης τις προτεραιότητές του για την επόμενη 4ετια. Απέφυγε, είπε ακόμα τον τοξικό λόγο και την παρελθοντολογία.

«Είδαμε την πλήρη απομόνωση του κ. Τσίπρα από την υπόλοιπη κεντροαριστερά για το σχέδιό του για δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε: «Το ΚΚΕ είπε ότι δεν θα συμπράξει σε μια τέτοια κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πάλι το ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας χωρίς να μας διαφωτίσει ποιον θέλει για πρωθυπουργό» πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

«Έγινε σαφές γιατί ο κ. Τσίπρας ήθελε να απαξιώσει την συγκεκριμένη αναμέτρηση» τόνισε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει κρυφή ατζέντα φορολόγησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει την συνεργασία και θύμισε την φράση Ζουράρι ότι θα συμμαχήσουν και με τον διάβολο αν χρειαστεί.

Ο κ. Σκέρτσος μίλησε για τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε μια κυβέρνηση του ελάχιστου εκλογικού παρονομαστή. «Για να κυβερνηθεί μια χώρα που είναι σε μετάβαση και κίνηση προς τα μπρος χρειάζονται καλά μελετημένα και κοστολογημένα σχέδια σαν της ΝΔ,» είπε.

Επανέλαβε την πρόταση Μητσοτάκη να σταλούν τα προγράμματα στο ΓΛΚ ή την ΤτΕ για να κοστολογηθούν αλλά κανένας δεν απάντησε. «Ο κ. Τσίπρας ποντάρει στο μαύρο», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «θέλει να ψαρέψει στα θολά νερά και αυτό επιβεβαιώθηκε και από την ανακοίνωση του κόμματος Κασιδιάρη για το τι στάση πρέπει να κρατήσουν απέναντι στη ΝΔ και ποιον να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του μορφώματος» υπογράμμισε. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε και πολλές ερωτήσεις για το ντιμπέιτ.

Ερωτηθείς για την απάντηση του πρωθυπουργό για το κατά πόσο αποτελούσε εθνικό κίνδυνο ο κ. Ανδρουλάκης ο κ. Σκέρτσος απάντησε: «Είναι μια σοβαρή υπόθεση που κάναμε ότι μπορούσαμε πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Για την λέξη σκάνδαλο που ακούστηκε από τον πρωθυπουργό είπε ότι «Αναφερόταν στο δημοσίευμα του Economist και εκεί έκανε αναφορά. Δεν αποτελούσε πολιτικό χαρακτηρισμό».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός απάντησε αποκλειστικά για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έκανε κάποια άλλη κρίση. Και κατέληξε για τις παρακολουθήσεις: «Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας πρόκειται για μια σοβαρή πολιτική υπόθεση που έχει απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο και οι ευθύνες που μας αναλογούν έχουν αναληφθεί σε πολιτικό επίπεδο».

Για το κάποιος πρέπει να πάει φυλακή που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ειδικά ως προς την εκφορά κάποιων τοξικών τοποθετήσεων. Εμείς σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η θέση για το άρθρο 16 είχε ασάφεια. Μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε σε επιβράδυνση και όχι σε επιτάχυνση».

Όσον αφορά στην κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων που ζήτησε ο πρωθυπουργός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια όποτε κάνει μια εξαγγελία οποιοδήποτε κόμμα. Δεν είναι κάτι καινούριο και δεν είδα ποτέ κανέναν να εξεγείρεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οποιοδήποτε κόμμα αν θέλει να λέγεται υπεύθυνο πρέπει να ζητάει την κοστολόγησή του είτε από το ΓΛΚ είτε από την ΤτΕ. Δεν μπορούμε να έχουμε κομματικές εκτιμήσεις.

Στις ΔΕΘ τα προγράμματα εξαγγέλλονται από τα κόμματα και στην συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες τα κοστολογούν. Το υπουργείο Οικονομικών βγάζει παγίως εκτιμήσεις δικές του και κοστολογεί τα προγράμματα. Η μέτρηση γίνεται από το ΓΛΚ από τις υπηρεσίες που έχουν την μοναδική αρμοδιότητα να κοστολογούν τις δαπάνες του κράτους».

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του πρωθυπουργού περί επέκτασης του Market Pass το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Μπορεί να είναι ένα ενδεχόμενο αν δούμε έναν «επίμονο» πληθωρισμό. Ωστόσο με βάση τα στοιχεία που είδαμε χθες ο πληθωρισμός είναι σε σημαντική αποκλιμάκωση. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί μάλλον γύρω στο 4 με 4,5% σε ετήσια βάση. Είναι μια σημαντική αποκλιμάκωση αλλά έχουμε αποδείξει ότι με βάση την καλή πορεία της οικονομίας όποτε προκύπτει μέρισμα ανάπτυξης πηγαίνει στους πιο ευάλωτους για να στηρίξει τα εισοδήματά τους».

Τέλος για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου ντιμπέιτ ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό και θα κριθεί στην ώρα του στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου και εφόσον υπάρξουν αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε 2η κάλπη.