Στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ συναντώνται σήμερα οι έξι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στην τηλεμαχία, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες του ντιμπέιτ. Ενδεχομένως, να πραγματοποιηθεί η κλήρωση για να καθοριστεί η σειρά των ερωτήσεων.
Ο κ. Φώτης Καφαράκης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού και τον Γιώργο Κουβαρά, ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς που θα υποβάλλουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, κατά το ντιμπέιτ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο νέο υπερσύγχρονο στούντιο της ΕΡΤ, την Τετάρτη 10 Μαΐου.
Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στο debate της ΕΡΤ είναι: Αντώνης Σρόιτερ – Alpha, Γιώργος Παπαδάκης – Ant1, Ράνια Τζίμα – Mega, Παναγιώτης Στάθης – Open, Σία Κοσιώνη – ΣΚΑΪ, Μάρα Ζαχαρέα – Star.
Η τηλεοπτική αναμέτρηση πρόκειται να μεταδοθεί, σε πραγματικό χρόνο, την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 9 μ.μ.
Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
1η Θεματική Ενότητα : Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
2η Θεματική Ενότητα : Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
3η Θεματική Ενότητα : Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
4η Θεματική Ενότητα : Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
5η Θεματική Ενότητα : Περιβάλλον – Ενέργεια
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν τις τοποθετήσεις τους ενώ δεν θα υπάρξουν ερωτωαπαντήσεις.
Η ερώτηση του δημοσιογράφου θα είναι διάρκειας 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 λεπτό.
Ο συντονιστής του debate δεν θα έχει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης με τις ερωτήσεις να τις υποβάλλουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.
Σε περίπτωση που επανέλθει με διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος, οι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 45 δευτερόλεπτα.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο καθένας θα κλείσει με τη συνολική, τη γενική του τοποθέτηση και το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.
Το debate σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις θεωρείται είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αφορά κυρίως εκείνους που αποκαλούμε στις δημοσκοπήσεις «αναποφάσιστους» και οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα ποσοστό ικανό να καθορίσει την επόμενη ημέρα και να κρίνει την έκβαση των εκλογών.