«Θα έχουμε μεγάλη στοχοπροσήλωση στον τομέα της υγείας για να γίνει μια νέα επανάσταση και να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της εκδήλωσης για την υγεία στο Ωδείο Αθηνών, ενώ τόνισε πως η «πανδημία κατέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες του ΕΣΥ».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν από όσους όπως είπε «κάθισαν στις ηλεκτρικές καρέκλες του υπουργείου Υγείας όλα αυτά τα 4 χρόνια».
Επίσης, έκανε ειδική μνεία σε όσους έβαλαν πλάτη για να ξεπεράσουμε την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναδρομή στο που είμασταν το 2019 και που είμαστε σήμερα.
Οι δαπάνες, τόνισε, θα αυξηθούν κατά 37%, ενώ αναφέρθηκε και στις προσλήψεις που έγιναν αλλά και στις αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί δέσμευσή του ό,τι μπορέσει να εξοικονομηθεί να επενδύεται στην δημόσια υγεία.
Θύμισε ότι το 2019 δεν είχαμε κανένα πρόγραμμα πρόληψης και σημείωσε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τομή στην δημόσια υγεία με πιο εμβληματικό το «Φώφη Γεννηματά», σχεδόν 500 εκατομμύρια, χρηματοδοτούμενα και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ψηφιακή υγεία με την άυλη συνταγογράφηση. Πάνω από 90 εκατομμύρια συνταγές και 40 εκατομμύρια εξετάσεις και πάνω από 4 εκατομμύρια την έχουν ενεργοποιήσει.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού αλλά και το Myhealth app το οποίο θα είναι και ο ιατρικός φάκελος τους ασθενούς έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό γιατροί και ασθενείς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα 22 εκατομμύρια εμβολιασμούς και την καχυποψία που υπήρχε στην αρχή στην επιχείρηση Ελευθερία και τόνισε ότι διαψεύσαμε τις απαισιόδοξες προβλέψεις και πετύχαμε τελικά εμβολιασμό 80%.
Για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε η επιχείρηση είπε ότι ήταν πρωτοποριακός και κάτι που δεν είχε συνηθίσει ο πολίτης από το κράτος.
Για τα θέματα ψυχολογικής υποστήριξης είπε ότι το 10306 λειτουργεί δωρεάν όλο το 24ωρο και δεν μπορεί μεν να υποστηρίξει μια ολοκληρωμένη δομή ψυχικής υγείας αλλά δέχθηκε πάνω από 600.000 κλήσεις και παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη.
Για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι έχουμε 3.500 εγγεγραμμένους γιατρούς και στόχος είναι να αυξηθούν και οι γιατροί αλλά και οι ωφελούμενοι.
Για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά είπε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί πάνω από 7.500 περιστατικά καρκίνου του μαστού που δεν θα είχαν εντοπιστεί ποτέ.
«Το ίδιο το κράτος προσέφερε μια δωρεάν εξέταση και πλέον παρακολουθείται το ιστορικό του ασθενούς. Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και το dentist pass για τα παιδιά και την οδοντιατρική φροντίδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σχεδιάζουμε πρόγραμμα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας»
«Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία. Αν ένα παιδί είναι παχύσαρκο στην παιδική του ηλικία μπορεί αυτό να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή του. Σχεδιάζουμε ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι πρέπει να εκπαιδευτούν οι γονείς και τα παιδιά από μικρή ηλικία για το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή.
Για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων μίλησε για μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
«Η δημόσια υγεία αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας»
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε πόσο αποφασισμένος είναι να στηρίζει τον χώρο της δημόσιας υγείας και απάντησε ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για την χώρα.
Συχνά, τόνισε, απαιτούνται συμπεριφορές που θα δείξουν δείγματα γραφής μετά την πάροδο του επόμενου πολιτικού κύκλου. Επέμεινε όμως στο θέμα της πρόληψης η οποία όπως είπε οδηγεί σε ανακούφιση του δημόσιου συστήματος υγείας και έφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση του καπνίσματος το οποίο ως γνωστό οδηγεί σε καρκίνο του πνεύμονα.
Είπε ακόμα ότι υπάρχουν συμπεριφορές που αν τις ακολουθούμε αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.
Όπως το αν δεν καπνίζουμε, αν τρεφόμαστε σωστά, αν αθλούμαστε, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελέσματα υπάρχουν και στον προσυμπτωματικό έλεγχο.
«Αν έχουμε 7000 γυναίκες που διαγνώστηκαν σε αυτό το πλαίσιο με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι κέρδος γιατί δεν θα το μάθαιναν ποτέ».
«Έχουμε κάθε λόγο να επενδύσουμε σε αυτές τις πολιτικές ειδικά ως προς τη νέα γενιά. Οι συμπεριφορές χτίζονται σε νεαρή ηλικία, τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να αλλάξουν συμπεριφορές. Για μένα προσωπικά η δημόσια υγεία αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας», κατέληξε.
«Αξιολόγηση σε όλες τις δομές υγείας – Αν χρειαστεί θα απομακρύνεται κάποιος από τη θέση του»
Για το αν θα προχωρήσει σε αξιολόγηση όλων των δομών του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός είπε η απάντηση είναι ναι γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι κανόνας παντού στην δημόσια διοίκηση. Μπορεί και να ξεβολέψει κάποιους αλλά αν πρέπει να γίνει θα είναι ένα κόστος που πρέπει να αναλάβουμε για να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ.
«Η αξιολόγηση των διοικητών ήδη γίνεται αλλά θα γίνει πιο εμπεριστατωμένη και με ομοιόμορφο τρόπο θα είναι το τελικό εργαλείο αξιολόγησης και αν χρειαστεί θα γίνει και απομάκρυνση κάποιου από την θέση του», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για πρόσληψη 10.000 υγειονομικών»
Για τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό και ποια κίνητρα θα δοθούν για να αναγνωριστεί η συμβολή των νοσηλευτών στο ΕΣΥ ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρίσκεσαι να διαχειρίζεται μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από αυτόν που μπορείς ανθρώπινα να διαχειριστείς.
«Εδώ χρειαζόμαστε 10.000 πρόσθετους υγειονομικούς πρωτίστως νοσηλευτές σε ορίζοντα 4ετιας και είναι στον προγραμματισμό μας. Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες των προσλήψεων γιατί στον βωμό της αξιοκρατίας και της διαφάνειας θυσιάζουμε την ταχύτητα. Θα βρούμε τρόπους έτσι ώστε οι άνθρωποι που επιλέγονται για τακτικοί υπάλληλοι να αποκτήσουν μια μόνιμη σχέση εργασίας. Θα κάνουμε καλύτερη την εκπαίδευση, τις απολαβές και τις συνθήκες εργασίας», υπογράμμισε.
Περισσότεροι νοσηλευτές θα κάνουν την δουλειά των υφιστάμενων πιο εύκολη, τόνισε ακόμα και πρόσθεσε ότι η αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου ξεκίνησε από τη ΝΔ με αυξήσεις 10% αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι αρκετό και αυτού του είδους τα επαγγέλματα πρέπει να αμείβονται καλύτερα.