Σε συγκέντρωση πολιτών στο Ευπάλιο Φωκίδας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου, στέλνοντας το μήνυμά του για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
«Φίλες και φίλοι, έχω ξεκινήσει αυτή την πορεία σε αυτή την προεκλογική περίοδο και πρόθεσή μου είναι να γυρίσω κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Βλέπετε εμείς δεν αφήνουμε μέρα να πάει χαμένη. Κάποιοι άλλοι κάνουν χαλαρά τριήμερα, εμείς γυρνάμε από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη, για να μεταφέρουμε το μήνυμα της νίκης. Αλλά κυρίως να μιλήσουμε για το αύριο της πατρίδας μας και για το ποιο τελικά είναι το μεγάλο στοίχημα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Διότι λέμε κάθε φορά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ότι κάθε εκλογή είναι κρίσιμη. Αλλά θα έλεγα ότι αυτή η εκλογή έχει μία ιδιαίτερη σημασία, μία ιδιαίτερη κρισιμότητα. Για τον απλούστατο λόγο ότι τέσσερα χρόνια μαζί, ενωμένοι, πολιτεία και κοινωνία, καταφέραμε και πετύχαμε πολλά» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός
Επίσης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία που παρουσίασε είπε: «Είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι μελετημένο, είναι κοστολογημένο, δίνει έμφαση σε όλους τους τομείς όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και κυρίως, είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό. Το τελευταίο που πρόκειται να κάνω, φίλες και φίλοι, είναι να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας τάξω πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν μπορούν να γίνουν. Έχω επενδύσει στην πολιτική αξιοπιστία. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω από τη συμφωνία αλήθειας την οποία έχουμε υπογράψει».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. «Έχουμε αξιοπιστία, διότι αυτά τα οποία σας είπαμε προεκλογικά τα κάναμε. Και έχουμε και την εμπειρία μιας δοκιμασμένης κυβέρνησης. Τέσσερα χρόνια περάσαμε από πολλά, όπως σας είπα. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή. Και μια χώρα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» ανέφερε.
«Και απέναντί μας, τι έχουμε ακριβώς; Έχουμε ένα κόμμα και έναν αρχηγό ο οποίος πάνω στην πρεμούρα του να ακουστεί ευχάριστος στους πολίτες, πήρε το προεκλογικό του πρόγραμμα το οποίο είχε εξαγγείλει και το οποίο στοίχιζε 45 δισεκατομμύρια και πρόσθεσε καμιά τριανταριά δισεκατομμύρια ακόμα, για να μας πει ότι θα κάνει τι ακριβώς; Θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα; Θα ξανά οδηγήσει τη χώρα σε νέα μνημόνια; Ποιος μπορεί να πιστέψει πραγματικά σήμερα ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα πρόγραμμα 70 δισεκατομμυρίων; Γιατί τόσα στοιχίζουν όλα αυτά τα οποία σας τάζει ο κ.Τσίπρας. «’Αρες – μάρες κουκουνάρες», απαντώ εγώ. Εγώ δεν ασχολούμαι, με το τι λέει η αντιπολίτευση. Όμως οι εκλογές είναι σύγκριση. Δύο κόμματα διεκδικούν αυτή τη στιγμή την πρωτιά στις εκλογές. Και δύο είναι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί. Ή Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία ή Τσίπρας με ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά, τι θα απαντήσουν οι πολίτες και ειδικά οι πολίτες της Δωρίδας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας και να εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά για την προκοπή όλων σας και όλων μας» πρόσθεσε.
Επιπλέον επανέλαβε ότι παρά το ότι ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει να κάνει κυβέρνηση ηττημένων, δεν πιστεύω ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει. «Εάν τα κουκιά έβγαιναν, κάλλιστα θα μπορούσαν να συνασπιστούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη και της «Δήμητρας», με την ανοχή του ΚΚΕ. Ένας τρόπος υπάρχει να μην γίνει ποτέ αυτό το σενάριο πραγματικότητα: Να είναι πολύ ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επειδή θα είμαστε ισχυροί, αυτό το σενάριο θα το αποκλείσουμε στην πράξη» είπε.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην εκδήλωση αποκατάστασης του ελαιώνα ‘Αμφισσας, ο οποίος επλήγη από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2022 με συνέπεια την καταστροφή 35.000 ελαιοδέντρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φύτεψε συμβολικά μια ελιά.
Σημειώνεται πως έχει δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του παραδοσιακού ελαιώνα ‘Αμφισσας, καθώς και για τη γενικότερη προστασία, ανάδειξη, βιώσιμη ανάπτυξη, ολοκληρωμένη διοίκηση και διαχείριση του ελαιώνα, ως σύνολο.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά κι εγώ εκείνες τις ημέρες, στις αρχές Ιουλίου του περασμένου έτους, όταν η περιοχή σας δοκιμάστηκε από μια πυρκαγιά, τη θλίψη, τη στεναχώρια, την οποία έβλεπα στα μάτια σας για τη μεγάλη οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή που υπέστη ένα τμήμα του πιο ιστορικού, του μεγαλύτερου ενιαίου ελαιώνα της πατρίδα μας. Είχα δεσμευτεί τότε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε ο ελαιώνας να ξαναγίνει, αλλά να ξαναγίνει καλύτερος απ’ ό,τι ήταν. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε -και να λέμε και τα πράγματα όπως είναι- ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελαιώνα δυστυχώς ήταν παρατημένο, πράγμα το οποίο πάντα μου προκαλούσε κάποια ερωτηματικά. Διότι μιλάμε για έναν ελαιώνα ο οποίος είναι εικονικός, ο οποίος ταυτίζεται με το Δελφικό τοπίο και ο οποίος θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς και όχι σύμβολο εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σκεφτήκαμε ότι για να αναλάβουμε μια τέτοια δράση θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Όχι απλά να έρθουμε και να φυτέψουμε κάποιες ελιές αλλά να συστήσουμε καταρχάς έναν νέο φορέα διαχείρισης του ελαιώνα ο οποίος δεν θα αναλάβει μόνο το έργο, το να ξαναφυτέψουμε 30.000 δέντρα, αλλά και το συνολικό δύσκολο έργο της διαχείρισης του ελαιώνα, κοιτάζοντας μπροστά. Με εκπαίδευση νέων αγροτών, με δημιουργία όλων των κρίσιμων υποδομών ύδρευσης ώστε τα νέα αυτά τα μικρά δενδρύλλια να μπορέσουν να ριζώσουν. Αλλά και σύνδεσης πια του πρωτογενούς μας τομέα με τον πολιτισμό, με τον τουρισμό, το πώς δηλαδή μετατρέπουμε και τους αγρότες μας σε μικρούς παραγωγούς επιχειρηματίες οι οποίοι αξιοποιούν πλήρως την προστιθέμενη αξία αυτού του καταπληκτικού τοπίου και του μοναδικού προϊόντος που παράγεται εδώ στη γη της Άμφισσας».
«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε ότι αυτό το σχέδιό μας το κάναμε πράξη. Πώς το κάναμε πράξη; Δουλεύοντας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ και Α’ βαθμού, δουλεύοντας με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις. Ευχαριστώ πολύ, κ. Γραμματίδη, για όλη την προσφορά σας και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκαλιάσατε αυτό το έργο. Δουλεύοντας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, διότι θέλουμε να έχουμε τη βέλτιστη δυνατή τεχνολογία και τεχνογνωσία στη διαχείριση της ελιάς και των προϊόντων της. Και το αποτέλεσμα, πιστεύω, μας έχει εκπλήξει όλους ευχάριστα. Όχι μόνο ως προς τον αριθμό των δέντρων που έχουμε φυτέψει και αυτά τα οποία θα φυτέψουμε από εδώ και στο εξής, αλλά και για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την πραγματική αναβίωση του ελαιώνα της Άμφισσας», τόνισε ο πρωθυπουργός.