Με τη θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στο περιστύλιο της Βουλής, ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι οι εργασίας της τρέχουσας Κοινοβουλευτικής Περιόδου, η οποία ήταν η παραγωγικότερη της τελευταίας τεσσαρακονταετίας. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η τρέχουσα Βουλή είχε διάρκεια ζωής σχεδόν τεσσάρων ετών, από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι δόθηκε η δυνατότητα να κατατεθούν αρκετά νομοσχέδια, παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπήρχαν το 2020 και το 2021 λόγω των περιορισμών του κορονοϊού. Τους πρώτους μήνες που ξέσπασε η πανδημία, γινόντουσαν συνεδριάσεις με παρόντες μόλις… έξι βουλευτές, έναν από κάθε κόμμα.
Η Βουλή στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της ψήφισε ούτε λίγο ούτε πολύ, 423 νόμους (εκ των οποίων 270 ήταν τα νομοσχέδια και 153 οι συμβάσεις), εμφανίζοντας αύξηση 50% από την προηγούμενη τετραετία. Ψηφίστηκαν μόλις 3 επείγοντα και 7 κατεπείγοντα σχέδια νόμου, έναντι 47 επειγόντων και κατεπειγόντων νομοθετημάτων την προηγούμενη περίοδο. Οι τροπολογίες, νομοθετική δράση στην οποία ασκείται κριτική, μειώθηκαν κατά 50%, καθώς ψηφίστηκαν 717 από 1.422 την προηγούμενη τετραετία.
Συγκροτήθηκαν δύο Προανακριτικές και δύο Εξεταστικές Επιτροπές, όπως και στην αμέσως προηγούμενη τετραετία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίασε 98 φορές (90 την προηγουμένη περίοδο), ενώ πραγματοποιήθηκαν 1.304 συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών, έναντι 996 συνεδριάσεων προηγουμένως, μια αύξηση της τάξης του 31%.
Στον δε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, συζητήθηκαν 2.553 επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι των 1.687 της προηγούμενης περιόδου. Από όσες ερωτήσεις προγραμματίστηκαν, συζητήθηκε το 76%, ενώ το 24% δεν συζητήθηκε, ύστερα από συνεννόηση, λόγω κωλύματος είτε του Υπουργού είτε του ερωτώντος βουλευτή. Είχαμε δύο αδικαιολόγητες απουσίες στις 3.374 (δηλαδή σχεδόν μηδενικό ποσοστό, 0,06% για την ακρίβεια), ενώ η προηγούμενη τετραετία είχε 30% αδικαιολόγητα κωλύματα Υπουργών στη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εξαγγείλει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι προτείνουσα Βουλή, συνεπώς θα πάμε σε μια νέα Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της προηγούμενης αναθεώρησης του 2019.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των αριθμητικών στοιχείων η Βουλή συμπεριέλαβε και μία ενδιαφέρουσα καινοτομία στον Κανονισμό της το 2020 με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να προτείνει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο ετήσιους ελέγχους με αντικείμενο αδυναμίες στα συστήματα δημόσιας διαχείρισης, καινοτομία που διευρύνει την έννοια και το περιεχόμενο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.