«Οι απειλητικές δηλώσεις που γίνονται ξανά τις τελευταίες ημέρες από μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας λειτουργούν ως υποκατάστατα της αντιπαράθεσης για ουσιώδη εσωτερικά θέματα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με ακροατήριο που αγκαλιάζει προφανώς το σκληρό πυρήνα των κομμάτων και τις τακτικές συμμαχίες με την πλευρά των Γκρίζων Λύκων κι όχι μόνο τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.
«Ωστόσο, πρόσθεσε, ο πρόσφατος τεράστιος καταστροφικός σεισμός που έπληξε την γείτονα χώρα με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς έφερε την Τουρκία σε μία κατάσταση απωλειών αντίστοιχη πολυήμερου πολέμου. Άνοιξε μια πληγή που δύσκολα επουλώνεται και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να θεραπευτεί με κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές».
Και συνέχισε: «Από την άλλη πλευρά, όπως είχε πει και ο Γκάντι, η μεγαλύτερη βία είναι η φτώχεια. Οι εικόνες που βλέπουμε να διαδραματίζονται σε περιοχές της Τουρκίας με τους ανθρώπους να σχηματίζουν μεγάλες ουρές για να αγοράσουν σε όσο το δυνατόν προσιτές τιμές προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν αποτελούν ένα γεγονός που μπορεί εύκολα οποιοδήποτε καθεστώς να ξεπεράσει. Κι εμείς ως χώρα είχαμε αυτή την εμπειρία με την εκτεταμένη φτωχοποίηση, μέσα στη δεκαετία της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Επομένως μια ανάσα πριν από τις εκλογές βλέπουμε την Τουρκία, τον τουρκικό λαό να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά κοινωνικά εσωτερικά προβλήματα.
Ως εκ τούτου θεωρώ πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά το υφιστάμενο πλαίσιο διακρατικής συνεννόησης για αποφυγή προκλήσεων μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο και να παγιωθεί το κλίμα για διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και των υφιστάμενων συνθηκών. Όπως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται από τη μία «επαρκής άμυνα» με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, όμως από την άλλη δεν χρειάζεται κυνήγι και κούρσα εξοπλισμών».
Και κατέληξε: «Πιστεύω πως η λύση του Κυπριακού είναι ο καταλύτης για την εξομάλυνση και σοβαρή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι σαφές πλέον ότι τόσο εμείς όσο και η Τουρκία δεν μιλάμε μόνο για ελληνοτουρκικές συγκρούσεις και διαφορές αλλά μιλάμε μέσα από το γενικότερο πρίσμα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είμαστε εκ των πραγμάτων «παίκτες» στην πολύ ευρύτερη περιοχή κι έτσι πρέπει να αναλάβουμε ευρύτερες ευθύνες και να επιλυθούν γενικότερα ζητήματα και θα ήταν καταλύτης, σε όλο αυτό το σκηνικό, η επίλυση του Κυπριακού».