Ξεκάθαρα ήταν τα εκλογικά διλήμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας στην ομιλία του μετά την περιοδεία του στην Φθιώτιδα. Παράλληλα επιχείρησε μέσα από την τραγωδία που βίωσε πρόσφατα ο τόπος να δώσει έναν τόνο ελπίδας και αισιοδοξίας στους πολίτες.

«Ο Μάιος είναι κοντά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «φέρνοντας μαζί του και μία νέα άνοιξη με το διπλό δικό σας μήνυμα. Είναι ένα μήνυμα αναστοχασμού, αλλά και συλλογικής ανασυγκρότησης. Είναι παράλληλα και ένα εγερτήριο σύνθημα μάχης για να μείνει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, σαρώνοντας όσες νησίδες καθυστέρησης ακόμα αντιστέκονται με το φως της νέας Ελλάδας. Ένα φως που πρέπει να απλωθεί παντού και σε όλους».

Πολλές ήταν οι φορές που ο πρωθυπουργός μίλησε για την παλιά Ελλάδα και έδωσε το σύνθημα για μεγάλες όπως είπε ανατροπές.

Με βάση αυτό τον στόχο, των ριζικών αλλαγών η κυβέρνηση δείχνει τους δυο δρόμους που έχουν να διαλέξουν οι ψηφοφόροι φτάνοντας μπροστά στην κάλπη. Τον δρόμο της αλήθειας και εκείνον της ψηφοθηρίας και μάλιστα πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Την εικόνα της Ελλάδας του 2019 και του 2023.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και τα μηνύματα που έστειλε απευθυνόμενος όχι μόνο στο στενό ακροατήριο της Λαμίας ήταν πολλά.

Περιγράφοντας το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εκλογών είπε χαρακτηριστικά: «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συγκρουστούμε ακόμα πιο γενναία, ακόμα πιο τολμηρά με το κακό παρελθόν ή τελικά θα συμβιβαστούμε με αυτό; Και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα νικηθούμε κάνοντας τις λάθος επιλογές; Θα κατοχυρώσουμε όλα όσα πετύχαμε ή θα κυλήσουμε πίσω, καταδικασμένοι σαν το Σίσυφο να ξανασπρώχνουμε το βράχο του τόπου στην ανηφόρα της προόδου;»

Η αναμέτρηση με τους ίδιους αντιπάλους και ο φόβος της ακυβερνησίας

Θέλοντας να καταδείξει ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα ανοικτό που εξελίσσεται ενώ αντίθετα ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει κατ’ ελάχιστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αντιπάλους που παραμένουν αδιόρθωτοι, που εκτρέφουν τον Πολακισμό και που απέτυχαν στο παρελθόν να αλλάξουν ριζικά την Ελλάδα παρά την προοδευτικότητα που επικαλούνται.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι δεν είπε τυχαία ότι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία δεν θα διστάσει να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, και για τον λόγο αυτό ειπώθηκε με έμφαση ότι στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και στη δεύτερη πώς θα την κυβερνήσει.

Ο άγνωστος Χ και τα πυρά σε Ανδρουλάκη

Σε αυτή την προεκλογική ομιλία δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη η πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. «Και τι σημαίνει αυτός ο «άγνωστος Χ» που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Άλλον δηλαδή να θέλουν και άλλος τελικά να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θα το πω όσο απλά γίνεται: Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία για να έχεις Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα Πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο;»

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, αυτό που ενοχλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και καιρό δείχνει ότι δεν έχει κομματικά στεγανά. Διεκδικεί την αυτοδυναμία όχι σαν κομματική σκοπιμότητα αλλά ως εθνική αναγκαιότητα και την επιζητεί μέσα από την ευρυχωρία.

Πληθαίνουν τα σενάρια για εκλογές στις 28 Μαΐου

«Μια εβδομάδα πάνω, μια κάτω δεν θα καταστραφεί και ο κόσμος αν τελικά οι εκλογές γίνουν όχι στις 21/05 αλλά στις 28 του ίδιου μήνα», δήλωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο newsbeast.gr. Όπως μάλιστα τόνιζε, κερδίζει πόντους στο ημερολόγιο του πρωθυπουργού η 28η Μαΐου, καθώς θα δοθεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθεί μεγάλο μέρος των εξαγγελιών για τον σιδηρόδρομο και με λίγη πίεση προλαβαίνουν οι δήμοι να μετατρέψουν τα εκλογικά σε εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές που αρχίζουν την 1η Ιουνίου.

Πάντως, όπως είπε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια στάση της περιοδείας του στο υπό ανέγερση κλειστό κολυμβητήριο της Λαμίας, «ούτε εγώ ο ίδιος δεν ξέρω ακόμα την ημερομηνία των εκλογών.

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό

Με πέντε θέματα για τη δημόσια διοίκηση συνεδριάζει σήμερα στις 11.00 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Σε αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα παρουσιάσουν μια σειρά από παρεμβάσεις, κλείνοντας μια μια τις εκκρεμότητες της παρούσας κυβέρνησης.

Αυτές είναι : α) Ερανιστικό νομοσχέδιο, β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα, ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.