Ομόφωνα τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πριν από περίπου 20 ημέρες, ομόφωνα αποφασίστηκε και χθες από την Πολιτική Γραμματεία να φιγουράρει για μια ακόμη φορά το όνομά του στις εκλογικές λίστες, αποδεικνύοντας τελικά ότι τα περί αποπομπής του από το κόμμα ήταν έπεα πτερόεντα.

Μια έγγραφη συγγνώμη τελικά εκ μέρους του, για τις αναρτήσεις που είχε κάνει στα social media στοχοποιώντας δημοσιογράφους και δικαστικούς και για το γεγονός ότι επέμενε να είναι υποψήφιος στα Χανιά ο φίλος του Μανώλης Χαιρετάκης, ήταν αρκετή για να πείσει τα όργανα της Κουμουνδούρου να μην τον θέσουν εκτός εκλογών. Τελικά, η μόνη ποινή που έμεινε εις βάρος του είναι η καθαίρεσή του από τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τη θέση του πήρε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που αποφάσισε να παραπεμφθεί ο αψύς Κρητικός στην Επιτροπή Δεοντολογίας, υπήρξαν εξαρχής στελέχη που υπερασπίστηκαν τον βουλευτή ανοικτά. Αυτό που φοβήθηκαν στην Κουμουνδούρου, όπως έχει τονίσει το Newsbeast ήταν πως εάν ο κ. Πολάκης βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεσπάσει εσωκομματικός εμφύλιος με στελέχη και οπαδούς να τάσσονται στο πλευρό του, ιδίως στην τοπική κοινωνία των Χανίων, και άλλους εναντίον του. Ένα τέτοιο κλίμα εσωστρέφειας, θα ήταν ό,τι χειρότερο ενόψει εκλογών.

Το χρονικό

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου ο κ. Πολάκης είχε προκαλέσει αναστάτωση στο κόμμα με την επιμονή του να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Χανίων ο φίλος του Μιχάλης Χαιρετάκης, μολονότι είχε ληφθεί διαφορετική απόφαση από το αρμόδιο πενταμελές όργανο και την Πολιτική Γραμματεία. «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις κι αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητώς αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης», σχολίασαν πηγές της Κουμουνδούρου.

Λίγες ημέρες αργότερα ο βουλευτής «τραβάει το σχοινί» ακόμη περισσότερο, προβαίνοντας σε νέα ανάρτηση στο Facebook, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, όπου στοχοποιούσε δημοσιογράφους και δικαστικούς, κάνοντας λόγο περί «βαθέως κράτους». Λίγες ώρες αργότερα εκδίδεται επίσημη ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου σύμφωνα με την οποία την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου θα συνεδρίαζε «το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητούσε την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του. Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου στις 28 Φεβρουαρίου, αποφασίζεται ομόφωνα να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων και να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η εν λόγω Επιτροπή θα συνεδρίαζε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Όλοι πίστευαν ότι ο βουλευτής δεν θα ήταν υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές και παράλληλα θα διαγραφόταν για κάποιους μήνες από το κόμμα. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σε ημερίδα εκείνες της ημέρες ανέφερε πως: «Εγώ αποφάσισα την παραπομπή και την καθαίρεσή του από τη θέση του τομεάρχη. Εγώ κρίνω το μέτρο και τον βαθμό της αξιολόγησης των πράξεων που εκθέτουν το κόμμα μας. Έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου, αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διαδικασίες και όργανα».

Τελικά, μόλις το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Πολάκης έστειλε στην Πολιτική Γραμματεία και στον πρόεδρο του κόμματος επιστολή, με την οποία ζητούσε συγγνώμη για τα πολιτικά ατοπήματά. Μέσω αυτής δήλωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που του αναλογεί για τις ενέργειες που οδήγησαν στην παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Έτσι χθες, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνει ο κ. Πολάκης στις εκλογικές λίστες. H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο Παύλος Πολάκης έδωσε εξηγήσεις για τις πρόσφατες αναρτήσεις του με την επιστολή του και αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες. Σημειώνει επίσης ότι βουλευτής Χανίων επαναβεβαιώνει τον απόλυτο σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.