Τις τελευταίες τρεις ημέρες παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι στο πολιτικό σύστημα με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και μάλιστα λίγο πριν από τη συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σκάνδαλο των υποκλοπών όπου κομβικό πρόσωπο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης ως παρακολουθούμενος. Η διαρροή που έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση είναι η εξής: «Αναμένεται από τις Βρυξέλλες η άρση της ασυλίας ανώτατου στελέχους της Χαρ. Τρικούπη».
Αυτό το έγραψε η Εστία και το υπέγραφε ο διευθυντής της Μανώλης Κοττάκης, ενώ την ίδια στιγμή δεξιά και αριστερά, πολλοί φίλοι της κυβέρνησης διέρρεαν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είχε σχέσεις με την Κίνα! Και για να διανθίσουν τις διαρροές έθεταν και το θέμα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Το παιχνίδι είναι άλλο, ότι χωρίς στοιχεία και άνευ συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας «έδειχναν» προς τον Ν. Ανδρουλάκη εξοργίζοντας στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούσαν για λάσπη, πόλεμο ανήθικο κατά του προέδρου τους και μάλιστα από οικονομικά κέντρα. Το ενδιαφέρον όμως είναι η άποψη πως όλο αυτό το βρώμικο παιχνίδι τελεί, αν όχι υπό την έγκριση, όπως λένε, αλλά τουλάχιστον υπό την ανοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αστειότητες» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου και διαμηνύουν ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν ασχολείται με τέτοια φαιδρά σενάρια.
Ο Ν. Ανδρουλάκης γελάει και δεν ασχολείται με τις αστείες διαρροές, αλλά δεν παραβλέπει ότι αυτό γίνεται προφανώς εν γνώσει κάποιων κέντρων που θέλουν αποδυναμωμένο το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών και να μην παίξει ιδιαίτερα ρυθμιστικό ρόλο για την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας λόγω και του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που θα ισχύσει. Όπως ήταν λογικό αυτό το παιχνίδι των διαρροών, όχι απλά ενόχλησε αλλά εξόργισε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και η διαρροή που δόθηκε με τη μορφή non paper ήταν: «Τις τελευταίες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου και οι επικοινωνιακοί του βραχίονες πήραν τη σκυτάλη από την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου και τον Παύλο Πολάκη, πρωταγωνιστώντας σε ψεκασμένες και επικίνδυνες διαρροές βουτηγμένες στη λάσπη. Την απάντηση θα δώσει από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συζήτηση που θα διεξαχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με θέμα: «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».
Και επειδή μπλέξαμε με τις διαρροές, αυτή τη φορά άλλη μια τέτοια ενέργεια δημιούργησε θόρυβο, αλλά αυτή τη φορά ενδοκυβερνητικό. Τι έγινε; Υπήρξε στη στήλη Θεωρείο της Καθημερινής ένα παραπολιτικό για τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη με την επισήμανση πως δεν έχει «πολιτικότητα». «Προβληματισμός υπάρχει σε κυβερνητικούς κύκλους για τους χειρισμούς του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, καθώς η ρήξη με τους καλλιτέχνες μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Εξ ου και πήρε το θέμα πάνω του ο πρωθυπουργός με τη σύσκεψη που συγκαλεί αύριο. Οι αστερίσκοι, πάντως, στους χειρισμούς του υφυπουργού δεν έχουν να κάνουν με την κατεύθυνση, όσο με την “πολιτικότητα” που φαίνεται να λείπει», ήταν το σχόλιο της Καθημερινής.
Οι αλήθειες του Παντελή Καψή
Ένα ακόμα βιβλίο για την εποχή του μνημονίου, αυτή τη φορά από τον πρώην διευθυντή των Νέων, Παντελή Καψή, με τίτλο: «Η πτώση». Ο επί πολλά χρόνια δημοσιογράφος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου διευθυντής του γραφείου Τύπου, γράφει για την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το 2011 και αποκαλύπτει, το κατά τον ίδιο, παρασκήνιο της σύγκρουσης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2007. Η σύναξη που έγινε στο Public της πλατείας Συντάγματος για την παρουσίαση του βιβλίου, παρούσας και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είχε ως βασικό στοιχείο την απουσία των περισσοτέρων κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και πρωταγωνιστών της εποχής. Λογικό, αφού αποκαλύπτει σκοτεινές πλευρές του κινήματος σε μια περίοδο ευρύτερων ανακατατάξεων, ενώ αρκετοί εκ των στελεχών εκείνης της περιόδου έπαιξαν περίεργο ρόλο. Την αλήθεια την είπε, μετά την Άννα Διαμαντοπούλου ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, που σημείωσε, «πολλοί πρωταγωνιστές νιώθουν αμήχανοι. Και γι’ αυτό δεν είναι εδώ», ενώ κριτίκαρε τα ΜΜΕ μιλώντας για καταστροφικό ρόλο στη διάρκεια της κρίσης.
Οι ανθρώπινες στιγμές της πολιτικής
Πέρα όμως από τα σκληρά πολιτικά υπάρχουν και οι ανθρώπινες στιγμές στην πολιτική και αυτές βιώνουν και οι πολιτικοί αρχηγοί στις περιοδείες τους. Αυτό είδε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνοδευόταν από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, όταν επισκέφθηκαν το κατάστημα που διατηρεί στην περιοχή της Πτολεμαΐδας ο Αχιλλέας Τσαλκιτζίδης που με πρωτοβουλία του κατάφερε να συμμετέχουν ΑμΕΑ με αμαξίδιο στους ελληνικούς μαραθωνίους. Ο Αχ. Τσαλκιτζίδης που συνάντησε το πρωθυπουργικό ζεύγος, σε ένα ωραίο διάλειμμα της πρωθυπουργικής περιοδείας στη Δυτ. Μακεδονία, ήταν ο μόνος μαραθωνοδρόμος που έτρεξε με ΑμεΑ συναθλητή το 2013, ενώ σήμερα συμμετέχουν στους ελληνικούς μαραθωνίους περίπου 150 αθλητές ΑμεΑ, ενώ έχει κατασκευάσει μόνος του τα ειδικά αμαξίδια που χρησιμοποιούνται στους μαραθωνίους και μαζί με τον συναθλητή του Γιάννη Mητρούλη, ο οποίος τώρα είναι φοιτητής 22 ετών και έχουν τρέξει μαζί σχεδόν σε όλους τους μαραθώνιους από το 2013.