Για τα τρία χρόνια του gov.gr μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος που σέβεται τον πολίτη είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι το gov.gr έχει καθολική αναγνώριση από όλους τους πολίτες ανεξάρτητα το τί ψηφίζουν.
Κάνοντας τον απολογισμό είπε: «Μετατρέψαμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες. Ακούστηκαν από εμένα κάποια «γαλλικά» όταν φτιάχναμε το 112 για να λειτουργήσει ως εργαλείο της πολιτικής προστασίας», είπε απευθυνόμενος στο Νίκο Χαρδαλιά.
Αυτό είναι μια ολόκληρη κουλτούρα, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Μετά ήρθε η πανδημία και μας υποχρέωσε να φτιάχνουμε τα εργαλεία για να λειτουργήσει το κράτος. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν και μετά πήραμε άλλες πιο εξελιγμένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και μας επέτρεψε το πρώτο καλοκαίρι να αξιοποιούμε τα πρώτα τεστ που είχαμε τότε στη διάθεσή μας. Και έγινε θέμα η Εύα, όπως την έλεγαν στο περιοδικό Science.
Μετά ακολούθησε η διαδικασία του εμβολιασμού που έπρεπε να είναι ψηφιακή. Και πήγε το κράτος στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος». Αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και στο Myhealth και σημείωσε ότι η τεχνολογία δεν σταματά και πρέπει να εξελισσόμαστε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι έχουμε κάνει άλματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον προοδευτικό χαρακτήρα όλων αυτών καθώς επέτρεπε σε ανάπηρους, σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας αλλά και σε μονογονεϊκές οικογένειες να κάνουν χρήση υπηρεσιών μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης. Σημείωσε ακόμα ότι πλέον καταπολεμάται η διαφθορά και συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για το gov.gr και τα παρακλάδια του.
«Σπάσαμε τα σιλό και δημιουργήσαμε μια κουλτούρα συνεργασίας μέσα στο κράτος και είμαστε ακόμα στην αρχή καθώς η τεχνολογία τρέχει ξέρουμε κι εμείς ότι μπορούμε να τρέξουμε μαζί της», υπογράμμισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι καλύφθηκε μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους αλλά πλέον υπάρχει η τεχνολογία για να τρέξουμε πιο πολύ στο μέλλον. Στην Εσθονία οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά με ασφαλή συστήματα. Θεωρώ αδιανόητο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για όσους ψηφίζουν εκτός Ελλάδος. Κλείνοντας μετέφερε μια προσωπική ιστορία. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθω τον δήμοΚορυδαλλού και πήγα σε ένα κέντρο ψηφιακής κατάρτισης για πολίτες της πόλης. Συνάντησα μια ηλικιωμένη κυρία η οποία με ενθουσιασμό μάθαινα τα μυστικά της χρήσης των υπολογιστών και όταν την ρώτησα γιατί το κάνει είπε: δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για να μπαίνω στο gov.gr.