Την ανάγκη λήψης αποτελεσματικότερων ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπισης μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης ζήτησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, καλώντας τους ομολόγους του να εστιάσουν στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων αλλά και σε μια «καινοτόμο» μεταρρύθμιση του ασύλου, επιταχύνοντας τις πολιτικές επιστροφών, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν γρήγορα στις χώρες προέλευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του εστίασε στη σημασία της αντιμετώπισης των παράνομων δικτύων διακινητών, αναφέρθηκε μάλιστα στο πρόσφατο τραγικό περιστατικό στα ανοικτά της Λέρου, στο ναυάγιο όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε μετανάστες, ενώ συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές, εκ των οποίων ο ένας ήταν ανήλικος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εθελοντικές επανεγκαταστάσεις δεν είναι αποτελεσματικές, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδοτικής βοήθειας στις χώρες πρώτης γραμμής μέσω της παροχής ευελιξιών στα Ταμεία, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για το Μεταναστευτικό και κονδύλια από τα Ταμεία Συνοχής.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση, και ειδικότερα για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, όπου είναι και τα χερσαία σύνορα της Ευρώπης. «Εάν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αποτελεσματικά και δίκαια δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης. Δεν πρόκειται μόνο για πρόβλημα δευτερογενών ροών, είναι πρόβλημα που αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλήρη απουσία συντονισμού» τόνισε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, σημειώνοντας ότι δεν είναι λογικό η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί τεχνολογία, drones και εξοπλισμό παρατήρησης και να αρνείται να χρηματοδοτήσει τον ίδιο το φράχτη. Συνεπώς, σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει οι φράχτες να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα μας θα συνεχίζει να επεκτείνει το φράχτη στον Έβρο με ή χωρίς τα ευρωπαϊκά χρήματα. Το θετικό πάντως είναι ότι σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ συμπεριέλαβαν στο κείμενο συμπερασμάτων την οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να χρηματοδοτήσει μέτρα για τα κράτη μέλη που συμβάλλουν άμεσα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», μια διατύπωση που ορισμένοι θεωρούν ότι σημαίνει άμεσα φράχτες στα σύνορα. Υπενθυμίζεται ότι οκτώ χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα , Σλοβακία – σε κοινή επιστολή που συνυπογράφουν εκφράζουν την ελπίδα για «χειροπιαστή πρόοδο» στο μεταναστευτικό.
Διμερείς συναντήσεις
Στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο συζήτησε για το «μενού» τον 27, δηλαδή μεταναστευτικό και ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταφέρει τη θέση της Ελλάδας για πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι θα είναι απαραίτητοι προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν παράλληλα διμερή ζητήματα με αιχμή την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μαζί με άλλους ηγέτες είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky. Για μια ακόμη φορά επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρώπης στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Στη συνάντηση με τον κ. Zelensky μετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο Καγκελάριος της Αυστρίας και οι Πρωθυπουργοί της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας.