Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατάσταση στην Τουρκία, την βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα και τις προσπάθειες να φτάσει αυτή και στην Συρία που είναι σε άλλο καθεστώς αλλά και για το τι είπε στην συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικά για την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά από πολλούς μήνες έντασης ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Αυτές τις ώρες της κρίσης είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολους καιρούς. Δεν είναι η πρώtη φορά που σεισμοί έπληξαν τις χώρες μας και είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999 και η Ελλάδα προσέφερε την βοήθειά της στην Τουρκία και είχαμε και σεισμούς στην Ελλάδα όπου η Τουρκία προσέφερε την βοήθειά της. Στο τέλος της ημέρας να αφήσουμε προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε αυτή την επείγουσα κατάσταση. Ξαναλέω είμαστε δυο χώρες σε ένα ενεργό γεωλογικά μέρος του κόσμου και εκτός από την κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τους σεισμούς. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Έχουμε τις διαφορές μας αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό. Τώρα υπάρχει ένα κύμα αγάπης προς την Τουρκία και δεν μπορώ να φανταστώ πιο δυνατή εικόνα από έναν Έλληνα και έναν τούρκο διασώστη να σώζουν ένα παιδί»
Στο ερώτημα τι είδους βοήθεια έστειλε η Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Τουρκίας να κινητοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών. Έχουν ήδη ομάδα διασωστών που επιχειρούν στο Χατάι και υποθέτω ότι δείξατε την φωτογραφία με το 7χρονο κορίτσι το οποίο σώθηκε από την ελληνική ομάδα που επιχειρεί στην περιοχή. Οι ομάδες μας είναι ήδη επί τόπου και είμαστε μια χώρα με ιδιαίτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση σεισμών και ξέρουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες ο χρόνος είναι που έχει σημασία. Φτάσαμε όσο πιο γρήγορα για να σώσουμε ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα ερείπια σε άθλιες συνθήκες επί πολλές ώρες.
Στο ερώτημα τι μαθαίνει για την κατάσταση στο Χατάι ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι δύσκολες συνθήκες και πρώτα απ’ όλα μιλάμε ουσιαστικά για δυο διαφορετικούς και τεράστιους σε μέγεθος σεισμούς και αν ζούσατε εδώ θα γνωρίζατε θα είχατε την εμπειρία πως είναι ένας δυνατός σεισμός πόσο έντονα είναι αυτά τα γεγονότα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά συνεργαζόμαστε πολύ καλά με τις τουρκικές αρχές και η πρώτη προτεραιότητα είναι τώρα να σώσουμε τους ανθρώπους που είναι κάτω από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει και στην συνέχεια οι αρχές θα ασχοληθούν με θέματα στέγασης αλλά και σίτισης όλων αυτών των ανθρώπων. Στην συνέχεια θα αρχίσει η επίπονη διαδικασία ανοικοδόμησης.
Ο σεισμός έχει χτυπήσει και την Συρία και οι συνθήκες εκεί είναι πιο περίπλοκες πρέπει να μιλάμε μέσω διεθνών οργανισμών και είναι σημαντικό ότι η βοήθεια που είχε σταλεί στην Συρία πριν τον σεισμό αναπόφευκτα διακόπηκε ως αποτέλεσμα αυτού.
Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας και δύσκολες μέρες μέχρι να αντιμετωπίσει Τουρκία τις συνέπειες τους σεισμού.
Για το αν έχει φτάσει κάποιου είδους βοήθεια στην Συρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να στείλουμε βοήθεια αλλά προσπαθούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Η πρότασή μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή να αποσταλεί βοήθεια στην Συρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο συντονισμός να γίνει κεντρικά έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα φτάσει εκεί που πρέπει και είναι αναγκαία. Δεν κάνουμε πολιτική δεν αναγνωρίζουμε καθεστώς αλλά σώζουμε ανθρώπους που είναι σε άθλιες συνθήκες και χρειάζονται την βοήθειά μας.
Στην παρατήρηση αν η βοήθεια θα φτάσει στον στόχο της και αν έχει εμπιστοσύνη και ότι ο Πρόεδρος Άσαντ θα παρέχει ασφαλές πέρασμα απάντησε πως όχι και γι’ αυτό πρέπει όλα να γίνουν με ευρωπαϊκή παρέμβαση και όχι με διμερείς διαπραγματεύσεις αλλά και με την μεσολάβηση του ΟΗΕ.
Για το αν είχε επικοινωνία με την Δαμασκό είπε πως όχι διότι όλο το βάρος έχει πέσει στην Τουρκία.
Είναι μια ευαίσθητη και δύσκολη κατάσταση δεν μπορώ να σχολιάσω το θέμα της άρσης των κυρώσεων αλλά χρειάζεται διεθνής απόκριση για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.