«Η βούληση του ισχυρού δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα», υποστήριξε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Όταν έχουμε ένα οργανωμένο δίκτυο, υπό την αρμοδιότητα του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κάνει μαζικές παρακολουθήσεις πολιτικών, υπουργών και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, αυτό συνιστά θεσμική εκτροπή. Tην ίδια ώρα, η στάση της κυβέρνησης είναι να συγκαλύπτει διαρκώς αυτή την εκτροπή».
Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης ενδεχομένως πιστεύει ότι μπορεί το δίκιο του ισχυρού –δηλαδή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας– να είναι πάνω από οποιονδήποτε κανόνα. Αυτό δεν ισχύει σε μία δημοκρατία, υπάρχει το Σύνταγμα που είναι πάνω από οποιονδήποτε κοινοβουλευτικό συσχετισμό».
«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας»
Για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απόσχει από την νομοθετική διαδικασία εξήγησε: «Εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Χρησιμοποιήσαμε την πρόταση μομφής, χρησιμοποιούμε τώρα και το εργαλείο της αποχής από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Δεν θα νομιμοποιούμε την κυβερνητική δραστηριότητα. Δεν θα νομιμοποιούμε την εισήγηση νομοσχεδίων από μία κυβέρνηση η οποία παραβιάζει καταφανώς το Σύνταγμα. Αυτό δεν είναι υποβάθμιση του κοινοβουλευτισμού, είναι απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις».
Απαντώντας στην ανακοίνωσή του κυβερνητικού εκπροσώπου ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «έχει έναν παραληρηματικό χαρακτήρα και δείχνει πανικό. Αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό θα ήταν σχεδόν κωμική, γιατί επικαλείται την τήρηση του κοινοβουλευτισμού η παράταξη που όλη αυτή την περίοδο έκανε τα πάντα για την συγκάλυψη του σκανδάλου, υποβαθμίζοντας το Κοινοβούλιο».
Η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών: «πραγματικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στο κόστος παραγωγής συν 5% κέρδος και τίποτα άλλο, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, τριετίες για να μπορούν να αυξηθούν οι μισθοί σε όλα τα επίπεδα, αύξηση των μισθών στο δημόσιο 10% την πρώτη χρονιά και τιμαριθμική αναπροσαρμογή τα επόμενα χρόνια, ενιαίο αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ».
Τέλος υποστήριξε ότι «έχουν σωρευθεί περίπου 2,5 δισ. υπερκέρδη στις εταιρείες πετρελαίων και 3,2 δισ. υπερκέρδη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μία προφανή κατάσταση αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας».