Παρέλαση γαλάζιων στελεχών αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στη Μητρόπολη προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο στον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο. Πολλοί εξ’ αυτών έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα παρευρεθούν, ενώ άλλοι είτε θα το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, είτε θα προσπαθήσουν να περάσουν απαρατήρητοι. Ωστόσο, το τελευταίο μοιάζει λίγο δύσκολο, καθώς η κηδεία του τέως Βασιλιά είναι από τα γεγονότα που αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ κάλυψης από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ποτέ δεν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα του «απαγορευτικού» για όποιο από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ήθελε να παραστεί. Σημείωναν μάλιστα ότι αρκετοί εξ’ αυτών έχουν στενούς φιλικούς δεσμούς με μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ.
Όπως μάλιστα υπογράμμιζαν η θέση της κυβέρνησης ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. Δηλαδή, ότι από τη μια το πολιτικό κεφάλαιο έκλεισε οριστικά με το δημοψήφισμα το 1974 και από την άλλη, ότι η κηδεία αυτή θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και με το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ίδια την ιστορική διαδρομή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη εξήγησε με σαφήνεια για ποιο λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε ο τέως Βασιλιάς να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους. Όπως είπε, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, υπήρξε αρχηγός κράτους του Βασιλείου της Ελλάδος, το οποίο δεν υφίσταται πια.
Πέρα από τις αντιδράσεις των πρώτων 24ωρων με τοποθετήσεις που είτε έκλειναν το μάτι στους φιλοβασιλικούς ψηφοφόρους, είτε γίνονταν για να εκφραστεί η αντίθεση με την απόφαση ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ να ταφεί ως ιδιώτης, τα πνεύματα στο γαλάζιο στρατόπεδο άρχισαν να ηρεμούν.
Ειδικά, η απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την εκπροσώπησή της στην εξόδιο ακολουθία του τέως Βασιλιά προσθέτοντας δίπλα στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, εκτιμήθηκε δεόντως από εκείνους που διάκεινται φιλικά προς την τέως βασιλική οικογένεια.
Οι σίγουροι, οι υπουργοί και οι πιθανοί
Στους σίγουρους είναι και λόγω οικογενειακής σχέσης η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία είχε βαφτίσει ο τέως Βασιλιάς ο οποίος είχε ιδιαίτερα στενή φιλική σχέση με τον πατέρα της. Επίσης, το παρών έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν στην κηδεία οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας.
Χωρίς να έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αλλά και διάβασαν την ανάρτησή του με την οποία διαφωνούσε εμμέσως πλην σαφώς με την απόφαση της κυβέρνησης, βλέπουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς πιθανότατα θα περάσει το κατώφλι της Μητρόπολης το μεσημέρι της Δευτέρας.
Και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης λένε οι πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να παραστεί όπως και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Από την βόρεια Ελλάδα αναμένονται επίσης αρκετοί βουλευτές ενώ εκτιμάται ότι ενδεχομένως να τιμήσει τον τέως Βασιλιά με την παρουσία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο συνάδελφός του Γιώργος Πατούλης θα κάνει χρήση της θεσμικής του ιδιότητας και θα βρίσκεται στην Μητρόπολη.
Σύσκεψη υπό τον Θεοδωρικάκο για τα μέτρα ασφαλείας λόγω της κηδείας
Χθες έγινε διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, για τα μέτρα που θα ληφθούν λόγω της σημασίας του γεγονότος αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια «παραφωνία» στην εικόνα της χώρας.
Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.