O Kωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό πως στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τον κατώτατο μισθό και, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθει.
Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο Action24 σημείωσε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου και, στις αρχές Μαρτίου, θα γίνει η εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη της τελικής απόφασης.
Σχετικά με το ύψος της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι, στην παρούσα φάση, κανένα σενάριο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, καθώς δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του ύψους της νέας αύξησης.
«Ο κ. Τσίπρας με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια»
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια», με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τους μισθούς των νέων.
«Τους υπόσχεται, λοιπόν, σπίτια, ανώγια και κατώγια, αλλά μόνο στα λόγια» σημειώνει επίσης ο κ. Χατζηδάκης στην ανάρτησή του και προσθέτει: «τέτοιες προσπάθειες ψυχικής ταύτισης με τους νέους έχουμε δει πολλές από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά αποτελέσματα δεν έχουμε δει!».
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής:
«Ας δούμε τα πράγματα ψύχραιμα και συγκεκριμένα: Πρώτον, ανεργία. Ποιος αριθμός είναι άραγε μεγαλύτερος; Το 17,5% που την παρέδωσε ο κύριος Τσίπρας στη Νέα Δημοκρατία ή το 11,4% που βρίσκεται σήμερα; Αλλά ακόμα και στην ανεργία των νέων 20-29 ετών, ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος; Το 26,1% που ήταν το καλοκαίρι του 2019 ή το 21,5% στο οποίο έχει πέσει τώρα;
Δεύτερον, μισθοί. Ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος; Τα 650 ευρώ που ο κ. Τσίπρας παρέδωσε τον κατώτατο μισθό ή τα 713 ευρώ που είναι σήμερα; Και, μάλιστα, μέσα σε ένα καθεστώς διαδοχικών διεθνών κρίσεων και, ενώ επίκειται νέα, σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα στηρίξει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων.
Τρίτον, συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή των νέων. Ποιος εισήγαγε την άδεια πατρότητας; Ποιος θέσπισε την πληρωμένη από τη ΔΥΠΑ γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς; Ποιος έφερε πιο ευέλικτα ωράρια για τους εργαζόμενους γονείς, για να μπορούν να βλέπουν παραπάνω τα παιδιά τους; Ποιος επέκτεινε την άδεια μητρότητας από 6 σε 9 μήνες και στον ιδιωτικό τομέα;
Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη! Ο κ. Τσίπρας κουνάει το δάχτυλο σε μία κυβέρνηση που έχει κάνει πάντως πολύ περισσότερα από τη δική του.
Τέταρτον, στεγαστική πολιτική. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξήσει τα στεγαστικά επιδόματα. Αλλά μόνο αυτό. Ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθέτησε τους τελευταίους μήνες ένα μεγάλο – για τα ελληνικά δεδομένα – πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Όλα αυτά δεν είναι θεωρίες και υποσχέσεις. Είναι ήδη νόμος από τον περασμένο Δεκέμβριο, νόμος ο οποίος ξεκινά αμέσως να εφαρμόζεται. Η παράδοση των πρώτων σπιτιών του προγράμματος “Κάλυψη” που θα καλύψει τους φτωχότερους συμπολίτες μας, δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο, αναμένεται να γίνει τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. Παράλληλα, για τα χαμηλότοκα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 39 ετών, στόχος είναι, μέσα στον Μάρτιο, να εγκριθούν τα πρώτα δάνεια. Συνολικά, μιλάμε για ένα πρόγραμμα 1,75 δισ. ευρώ, από το οποίο θα βγουν κερδισμένοι 137.000 νέοι.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Απέναντι στα λόγια του κ. Τσίπρα, εμείς απαντάμε με έργο. Απέναντι στα βίντεο, εμείς αντιπαρατάσσουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα και, απέναντι στον λαϊκισμό και τις θεατρικές πολιτικές παραστάσεις, εμείς έχουμε υιοθετήσει μία πολιτική που περιορίζει την ανεργία, αυξάνει μισθούς και δημιουργεί όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, κάθε μέρα και καλύτερες προοπτικές για τους νέους ανθρώπους και θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμά μας σε δύο βασικά ζητήματα: Ακόμα μεγαλύτεροι μισθοί και ένα ακόμα πιο μεγάλο πρόγραμμα στέγασης, που θα καλύψει ακόμα πιο πολλά νέα ζευγάρια» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.