Την ημέρα των Θεοφανίων επέλεξε η Άγκυρα να κλιμακώσει τις προκλήσεις απέναντι στην Αθήνα. Από την μια ο Χουλουσί Ακάρ διαστρέβλωσε πλήρως τα όσα διεμήφθησαν στο Φαρμακονήσι, όταν τουρκική ακταιωρός προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον σκάφους του λιμενικού μας σε ελληνικά χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι «οι Έλληνες παρενόχλησαν ψαράδες μας» και από την άλλη, ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, ενοχλήθηκε από την παρουσία του ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, απειλώντας για ακόμα μια φορά ότι το εννοούν όταν λένε ότι θα έρθουν νύχτα.
Η Αθήνα δεν μένει αδιάφορη σε αυτές τις προκλήσεις αλλά παράλληλα δεν παρασύρεται από αυτές και σε κάθε ευκαιρία διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα, η κυβέρνηση γνωρίζει πως έχει στο πλευρό της έναν σταθερό σύμμαχο ο οποίος δεν διστάζει να επιτεθεί ευθέως στον Ταγίπ Ερντογάν με σκληρούς χαρακτηρισμούς. Τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. «Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι μια απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά εκ μέρους ενός ηγέτη μιας χώρας του ΝΑΤΟ», αναφέρει σε ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι «οι παράλογοι αυτοί εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν». Η σημειολογία μάλιστα της ανάρτησης αυτής στο Twitter του Αμερικανού πολιτικού σχολιάστηκε έντονα στην Αθήνα καθώς έγινε από τον λογαριασμό του ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα καθώς ο ίδιος πια ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα από όσο είχε προγραμματιστεί. Και γνωρίζουν ότι όσο πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές, τόσο θα κορυφώνεται η προκλητικότητα εκ μέρους της Άγκυρας, έτσι ώστε να δίνει απλόχερα ο Ερντογάν «τροφή» στο εθνικιστικό του ακροατήριο.
Για τον λόγο αυτό στοχευμένη ήταν η μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γαύδο από όπου έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία,λέγοντας ότι κανείς δεν θα υποδείξει στην Ελλάδα το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Τα λόγια όμως του πρωθυπουργού περιείχαν και άλλα μηνύματα. Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να μην αλλάξουν πολιτική όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα αλλά και στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, όπου και αν βρίσκεται. Για τον λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν οι διαφορές μας με γειτονικές μας χώρες είναι το διεθνές δίκαιο και ότι δυτικά της Γαύδου θα συνεχιστούν οι έρευνες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει.
Η παρουσία του πρωθυπουργού όμως στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το οποίο βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος έδειξε και την προοπτική που επιθυμεί η Ελλάδα για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης, όταν αυτή προκύψει όπως συνέβη και με την Αίγυπτο. Έτεινε με τον τρόπο αυτό χείρα φιλίας σε όσους επιθυμούν την ειρήνη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης στην περιοχή.
«Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά στην κυβέρνηση γνωρίζουμε πολύ καλά την γεωπολιτική σημασία που έχει αποκτήσει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι πράττουμε το πράττουμε για το συμφέρον της χώρας μας», τόνιζε χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr κυβερνητικός αξιωματούχος.