Με την αμυντική θωράκιση της χώρας να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και με την τουρκική προκλητικότητα να εντείνεται μέρα με την ημέρα, καθώς οι γείτονές μας φτάνουν στο σημείο να φαντασιώνονται ανύπαρκτα «επεισόδια», το Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνει σταθερή εξωτερική πολιτική με ορίζοντα 4ετίας και σχεδιάζει προσεκτικά κάθε βήμα και απόφαση ανάλογα με την συγκυρία. Πάγια θέση του πρωθυπουργού είναι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε κάθε επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική διπλωματία θα υποκύπτει στους τακτικισμούς της Τουρκίας.
Μια φοβερή σύμπτωση περιείχε η χθεσινή ημέρα, την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν σε εξέλιξη το ΚΥΣΕΑ όπου συζητήθηκε η ενίσχυση του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων μια ανάλογη σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη στην Άγκυρα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Και ο Ερντογάν με τον μεγαλοϊδεατισμό που τον διακρίνει αποφάσισε από μαζική παραγωγή συστημάτων, πυρομαχικών μέχρι ναυπήγηση κορβετών και παραγωγή πυραύλων Tayfoun. Και μάλιστα, την ώρα που οι Τούρκοι γέμιζαν το δικό τους «καλάθι των εξοπλισμών» καλούσαν πάλι την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά και να σταματήσει να εξοπλίζεται….
Στην Αθήνα αντίθετα οι όποιες κινήσεις γίνονται αθόρυβα αλλά σταθερά με την κυβέρνηση να μην προχωρά σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις χωρίς αντίκρισμα σε μια τόσο δύσκολη εποχή. «Έτσι κι αλλιώς, η χώρα μας αυτή την στιγμή σε όλα τα πεδία υπερτερεί στον τομέα της άμυνας και έτσι δεν θα επιδοθούμε με μια αέναη κούρσα εξοπλισμών», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast o πρωθυπουργός στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τα εξοπλιστικά προγράμματα, έγινε αξιολόγηση των προτάσεων και συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η αγορά κορβετών, η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα SPIKE N’ LOS με τις οποίες αποφάσεις να παραπέμπονται για το νέο έτος, ενώ δεν συζητήθηκε καθόλου το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-300. «Σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνουμε τη γραμμή άμυνας» ανέφεραν σχετικά πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στο διπλωματικό πεδίο, η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, χωρίς να επιτρέψει αυτό να θεωρηθεί ένδειξη αδυναμίας, γνωρίζει πολύ καλά ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακτηθεί αλλά πρέπει αυτό να χτιστεί από την αρχή.
Σε αυτή την φάση και με το Βερολίνο να δείχνει προθυμία να παίξει ρόλο μεσολαβητή, η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να μην δείξει καλή διάθεση. Έτσι, κι αλλιώς διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι δεν γίνεται να μην υπάρχει έστω και τυπικά ενός είδους επικοινωνία γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δυσάρεστες εξελίξεις.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι η συνάντηση που έγινε πριν από λίγα 24ωρα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα με τον «άνθρωπο» του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν μπορεί να μην άνοιξε νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αλλά σίγουρα «έσπασε» τον πάγο που είχε δημιουργηθεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου επίσης βλέπει με ικανοποίηση την στάση των συμμάχων μας, οι οποίοι είναι και σύμμαχοι της Τουρκίας, να παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας και πολλές να βάζουν στην θέση του τον Τούρκο Πρόεδρο.
Η υπόσχεση που θα τηρηθεί
Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα και επρόκειτο να επισκεφθεί και μειονοτικά χωριά. Όμως η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας με την αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα να εξαπολύει πυρά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι ο λόγος που ακυρώθηκε η επίσκεψη ήταν προσχηματικός.
Ο πρωθυπουργός είχε στείλει μήνυμα στα μέλη της ελληνικής μειονότητας μαζί με τον ομόλογό του Έντι Ράμα λέγοντας ότι πριν εκπνεύσει το 2022 θα βρεθεί κοντά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας (Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη) πετώντας με ελικόπτερο από την Κέρκυρα. Να σημειώσουμε ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ήταν εκείνη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 1991. Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα μειονοτικά χωριά ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Μέτσοβο για τα Χριστούγεννα.