Μάχιμη δικηγόρος, με εμπειρία στα κοινά εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες και ενεργό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση η Άννα Ροκοφύλλου κάνει το επόμενο βήμα περνώντας στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Αποδεχόμενη την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές καθώς θα είναι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην περιφέρεια της Α’ Αθήνας και τονίζει πως στόχος της είναι «να πάει η Ελλάδα μπροστά».

«Αξιολογώ ως πολύ σημαντικό το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση αυτά τα 3,5 χρόνια» επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast και υπόσχεται να δώσει τη δική της «μάχη» για το μέλλον της χώρας αλλά και των παιδιών της καθώς είναι και η ίδια μητέρα, ενώ παράλληλα εστιάζει στη «σχέση ζωής» που έχει με τους ψηφοφόρους της.

Άννα Ροκοφύλλου

– Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα την Άννα Ροκοφύλλου ως πρόσωπο που ασχολείται ενεργά στην αυτοδιοίκηση; Πώς πήρατε την απόφαση να περάσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Θεώρησα πολύ τιμητική την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσω το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην πολύ σημαντική εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Πιστεύω στον Κυριάκο, αξιολογώ ως πολύ σημαντικό το έργο που έχει κάνει η κυβέρνησή του αυτά τα 3,5 χρόνια και θεωρώ ότι από την κρίσιμη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών, δεν πρέπει να λείψει κανείς. Από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί αν η χώρα μας θα προχωρήσει και τα επόμενα χρόνια μπροστά, ή αν θα γυρίσουμε πίσω σε αδιέξοδες καταστάσεις που τόσο μας πλήγωσαν. Η δική μου επιλογή είναι η Ελλάδα Μπροστά, γι’ αυτό θα δώσω τη μάχη των εκλογών με τον Κυριάκο και τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθήνας, μια περιφέρεια που γνωρίζω άλλωστε καλά.

– Θα είστε όμως υποψήφια σε μια εκλογική περιφέρεια στο ψηφοδέλτιο της οποίας συμμετέχουν κορυφαία πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει χώρος για μια υποψηφιότητα όπως η δική σας;

Σέβομαι καταρχήν κι εκτιμώ όλους τους συνυποψηφίους μου και πιστεύω πως είναι πολύ θετικό για το κόμμα το γεγονός, ότι έχει τόσο ισχυρό ψηφοδέλτιο. Από την άλλη, επειδή ασχολούμαι με τα κοινά από πολύ νεαρή ηλικία, γνωρίζω καλά πως το ψηφοδέλτιο ενός μεγάλου και πολυσυλλεκτικού κόμματος όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί να λειτουργεί ως κλειστό club. Πάντα υπάρχει χώρος για νέες κι αξιόλογες υποψηφιότητες, για νέα πρόσωπα που έχουν να προσθέσουν γνώσεις κι εμπειρίες που θα είναι χρήσιμες για τους πολίτες.

– Πιστεύετε ότι έχετε πιθανότητες εκλογής με αυτούς τους αντιπάλους; Με υπουργούς πρώτης γραμμής ή με βουλευτές που εκλέγονται ήδη πολλές τετραετίες;

Γνωρίζω τις δυσκολίες του προσωπικού εγχειρήματος που αναλαμβάνω, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου. Από το 1994 ως σήμερα συμμετέχω διαρκώς στα κοινά, υπηρετώντας το θεσμό που βρίσκεται από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στον πολίτη. Την Αυτοδιοίκηση. Όσες φορές έθεσα υποψηφιότητα, οι πολίτες της Αθήνας και της Αττικής με τίμησαν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Σε όποιο ψηφοδέλτιο κι αν συμμετείχα. Είτε στο Δήμο της Αθήνας, είτε στην Περιφέρεια Αττικής. Σήμερα είμαι Αντιδήμαρχος στην Αθήνα. Με τους πολίτες της έχω μια σχέση ζωής. Γνωρίζουν ποια είμαι και τι μπορώ να προσφέρω. Κι εγώ από πλευράς μου ξέρω καλά τις ανάγκες και τα προβλήματα τους. Κυκλοφορώ και μιλώ καθημερινά μαζί τους. Γι’ αυτό αναζητώ θέση ευθύνης που θα μου επιτρέψει να συμμετέχω στην υλοποίηση πολιτικών που ωφελούν την Αθήνα, την Αττική και την χώρα μας.

Άννα Ροκοφύλλου

– Γιατί να επιλέξουν εσάς οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, που προέρχεστε μάλιστα από το ΠΑΣΟΚ;

Γιατί είμαι μια γυναίκα που παρά το πολιτικό όνομα που κουβαλώ, έχω δουλέψει στη ζωή μου ως δικηγόρος, έχω κολλήσει ένσημα και νοιάζομαι πραγματικά για την Πατρίδα και το μέλλον της. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τι περιμένει από την πολιτική ο κόσμος της παραγωγικής εργασίας. Αλλά πάνω από όλα είμαι μια μάνα, που αγωνιά για το μέλλον του παιδιού της και της νέας γενιάς, όπως και χιλιάδες άλλες μάνες σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς να δώσουν λύσεις. Να βάλουν μπροστά αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας διχάζουν. Απαιτούν συνεργασίες και συναινέσεις.

– Τι σημαίνουν για σας οι έννοιες προοδευτικός χώρος, κοινωνικό κέντρο και ποιος κομματικός χώρος εκφράζει καλύτερα αυτές τις έννοιες;

Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που υπηρετεί το συμφέρον της Πατρίδας. Η πολιτική που ενώνει τους Έλληνες και νοιάζεται για τους αδύνατους. Είναι οι πολιτικές που στηρίζουν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας μας, τη μεσαία τάξη. Το πολιτικό κέντρο βάζει το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον. Μπορώ λοιπόν να σας πω με σιγουριά πως οι πολίτες, ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν σε αυτό που αποκαλούμε κοινωνικό κέντρο, όπως εγώ, σήμερα εκπροσωπούνται καλύτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί είναι ο πολιτικός ηγέτης που υπηρετεί απόλυτα την πολιτική της εθνικής ενότητας και συνεργασίας, είναι ο καλύτερος πολιτικός εκφραστής του μεσαίου χώρου. Είναι λοιπόν συνειδητή πολιτική επιλογή και πράξη ιδεολογικής συνέπειας να δώσω από την «πρώτη γραμμή» τη μάχη, για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις προσεχείς εκλογές.

– Η εμπειρία σας στην αυτοδιοίκηση πιστεύετε πως θα βοηθήσει την υποψηφιότητά σας;

Η Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλο σχολείο, είναι ο θεσμός που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον πιο κοντά στον πολίτη και την καθημερινότητά του. Σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις έργο που αλλάζει άμεσα μια κατάσταση που θέλεις να βελτιώσεις. Η Αυτοδιοίκηση σου δίνει τη χαρά της δημιουργίας. Το βλέπω σήμερα στην Αθήνα, που έχω την ευκαιρία ως Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων κι Έμφυλης Βίας, να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε μια μεγάλη προσπάθεια για την εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Είναι τεράστια εμπειρία η ευθύνη για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας γυναικών, τα όσα κάναμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η χρήσιμη αυτή εμπειρία στο Δήμο της Αθήνας, μπορεί να αξιοποιηθεί και στο επόμενο επίπεδο πολιτικής μου ενασχόλησης, εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες της Α’ Αθήνας.

– Η Ελλάδα αλλάζει ή παραμένει στάσιμη; Ποια είναι η γνώμη σας;

Τα τελευταία 3,5 χρόνια έγιναν στην Πατρίδα μας όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα είκοσι. Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή όσον αφορά τη διεθνή της εικόνα. Έχουμε νέες ισχυρές συμμαχίες, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα περισσότερο αποτελεσματικά. Η εικόνα του Πρωθυπουργού να μιλά στα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου και να τον χειροκροτούν αυτά όρθια, αποτυπώνει την εικόνα της δυνατής Ελλάδας. Για πρώτη φορά από το 1947 τα όρια της χώρας μας μεγάλωσαν.

Άννα Ροκοφύλλου

Η Ελλάδα έχει γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Η ανάπτυξη είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η ανεργία μειώνεται διαρκώς. Η ψηφιακή επανάσταση που έχει συντελεστεί στη λειτουργία του κράτους είναι πρωτόγνωρη, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Η φορολογία της μεσαίας τάξης έχει μειωθεί κατακόρυφα. Υπάρχουν στοχευμένες οικονομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, που αφορούν εκατομμύρια συμπολίτες μας, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των κρίσεων που βιώσαμε κι εξακολουθούμε να βιώνουμε. Οι συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματικές αυξήσεις. Όλα αυτά τα μεγάλα, αλλά και δεκάδες άλλα μικρότερα που γίνονται, αποδεικνύουν ότι μέρα με τη μέρα, η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο. Και για να μην σταματήσει αυτή η θετική πορεία, είναι σημαντικό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία.

Πώς κρίνετε την άποψη του κ. Ανδρουλάκη ότι η κα Καϊλή λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της Νέας Δημοκρατίας; Θα επηρεάσει αρνητικά το ΠΑΣΟΚ εκλογικά, η συγκεκριμένη υπόθεση;

Ο κ. Ανδρουλάκης συνυπήρχε για αρκετά χρόνια με την κα Καϊλή στην Ευρωβουλή. Αναρωτιέμαι, δεν είχε καταλάβει τίποτε όλα αυτά τα χρόνια για τον τρόπο που ισχυρίζεται ότι λειτουργούσε; Πότε το κατάλαβε, όταν την έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη; Θα του συνιστούσα περισσότερο αυτοκριτική και λιγότερο διχαστικό λόγο. Όσον αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η υπόθεση στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, πιστεύω πως η γενικότερη πολιτική συμπεριφορά της σημερινής ηγεσίας του κόμματος είναι αυτή που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των ποσοστών του.