Οι Βρυξέλλες έχουν φορέσει τα γιορτινά τους όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την Grand Place και το υπέροχα στολισμένο δέντρο της να δεσπόζει. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ειδικά προ πανδημίας, η πρωτεύουσα του Βελγίου ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τους αρχηγούς κρατών για το τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο της χρονιάς.
Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή και η προσμονή για τις διακοπές των Χριστουγέννων έδινε τον τόνο. Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μέσα στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις κρίσεις που έχει να διαχειριστεί η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο ρήγμα που διαταράσσει τον ίδιο το θεσμό της Ε.Ε. Το Ευρωκοινοβούλιο, η καρδιά του νομοθετικού έργου της ΕΕ κλονίζεται συθέμελα από ένα σκάνδαλο που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονιά του θεσμού.
Το σκάνδαλο αυτό μάλιστα έχει ελληνικό χρώμα καθώς ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και μάλιστα το πιο υψηλόβαθμο μέχρι χθες, πριν την καθαίρεσή της από το αξίωμα της αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είναι η Εύα Καϊλή.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτσση στο δικαστήριο για την Εύα Καϊλή και τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, όπου θα κρίνει την προφυλάκισή της ή μη.
Συγκεκριμένα τα 4 άτομα – η κ. Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και δύο ακόμη – που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από την ομοσπονδιακή αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών περί διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσιάζονται ενώπιον του προδικαστικού τμήματος στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσουν στον ανακριτή τη δική τους εκδοχή για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.
Το Qatar gate, όπως αποκαλείται, έχει επισκιάσει τα πάντα καθώς τόσο τα βελγικά όσο και όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ασχολούνται με αυτό. Στις ελληνικές ευρωομάδες επικρατεί προβληματισμός καθώς θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή ήταν το κερασάκι στην τούρτα για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς που μέχρι σήμερα αντιπροσώπευαν την ευρωπαϊκή ιδέα.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών από κάθε κόμμα παρακολουθούν μουδιασμένοι τις εξελίξεις και κοινή θέση όλων είναι ότι εκτός από την ζημιά που έχει γίνει στην εικόνα του ευρωκοινοβουλίου, έχει αμαυρωθεί και η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, μια εικόνα που αποκαταστάθηκε με πολύ κόπο μετά την περιπέτεια των μνημονίων.
Το θέμα βέβαια αναμένεται να απασχολήσει και τους ηγέτες που φτάνουν σήμερα στις Βρυξέλλες για δύο συνόδους, Τετάρτη και Πέμπτη.
Ο Έλληνας επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, το όνομα του οποίου προσπάθησαν να εμπλέξουν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, ζήτησε μεταρρυθμίσεις και μάλιστα επέρριψε ευθύνες σε Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως είπε «η Κομισιόν είχε ήδη προτείνει ένα υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας για όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το 2016. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να συμφωνήσουν. Και η Κομισιόν είναι ακόμη ο μόνος θεσμός που εφαρμόζει τον κανονισμό “καμία συνάντηση με κανέναν εκτός μητρώου”. Αυτό δεν είναι αρκετό».
«Και εδώ, όπως και σε μια ακόμα άκαρπη σύνοδο των υπουργών ενέργειας που έγινε χθες, φαίνεται ότι η ενωμένη Ευρώπη έχει πολλά ανοιχτά θέματα και οι αντιδράσεις της σε μείζονα ζητήματα δεν είναι αυτές που πρέπει και όταν πρέπει», έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος που εδρεύει στις Βρυξέλλες στο Νewsbeast.
Ο ίδιος, σημείωνε ότι ειδικά τα τελευταία 3,5 χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στην ΕΕ και έδιωξε από πάνω μας την «ρετσινιά» των «νοτίων» που προσπαθούν με δόλιους τρόπους να παρακάμψουν τους κανόνες ορμώμενοι από την απληστία τους. Και προσέθετε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αμαυρωθεί όλο το πολιτικό σύστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην χώρα μας γιατί αυτό θα δώσει “τροφή” στους λαϊκιστές οι οποίοι καραδοκούν ισοπεδώνοντας αξίες και θεσμούς όπως έκαναν και στο πρόσφατο παρελθόν.