Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών γίνεται μιας πρώτης τάξης αφορμή για να προτάξουμε την αντίδραση της πολιτείας και της κοινωνίας σε μια μάστιγα, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σε εκδήλωση που έγινε παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πλέον, οι ίδιες οι γυναίκες καταγγέλλουν κακοποιήσεις, είπε και πρόσθεσε ότι κράτος και πολίτες ήρθαν μπροστά στις ευθύνες τους με το #metoo και έτσι μπήκε στην ζωή μας και στο λεξιλόγιό μας ο όρος γυναικοκτονίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ασυγχώρητη αδράνεια του παρελθόντος και τόνισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα σε τρία πεδία: Τις θεσμικές αλλαγές, την ενίσχυση της καταστολής και την φροντίδα των θυμάτων.
Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την αυστηροποίηση των ποινών που φτάνουν μέχρι και τα ισόβια.
Είπε ακόμα ότι έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις αρχές από τα θύματα.
Αναφερόμενος στο panic button ευχαρίστησε το ίδρυμα Vodafone και τόνισε ότι είναι σημαντικό μια γυναίκα να μπορεί με τρόπο ασφαλή και κρυπτογραφημένο να ειδοποιεί την αστυνομία.
Σημείωσε ακόμα ότι αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάθε υποψήφιο παραβάτη.
Προσπαθώ είπε, να καταλάβω πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη, συχνά αυτό θα οδηγηθεί σε ένα διαζύγιο και στην συνέχεια υπάρχει ο κίνδυνος της επαγγελματικής αποκατάστασης. Πως θα τα βγάλει πέρα αυτή η γυναίκα που πολλές φορές ήταν εξαρτημένη από τον κακοποιητή σύζυγό της.
Έχουμε δώσει μεγαλύτερη δύναμη στα θύματα να μιλήσουν και πρέπει κοινωνία και πολιτεία να αγρυπνούν.
Εξήγγειλε δυο ακόμα κέντρα ημέρας για την υποστήριξη της οικογένειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έξι ακόμα για την ενίσχυση ενηλίκων δομές γενικού τύπου που θα χειρίζονται και κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.