Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μίλησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το Ειδικό Ποινικό Μητρωο για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών, για όλους όσοι ασχολούμαστε με την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης:«τη δημιουργία ενός ειδικού ποινικού μητρώου που θα λειτουργεί ως ενιαία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για την προστασία των ανηλίκων.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση αποτέλεσε προάγγελλο αυτής της σημαντική καινοτομίας που θα γίνει νόμος του κράτους. Μία από τις εμβληματικές οριζόντιες διυπουργικές πολιτικές του ΕΣΔ είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο που περιλαμβάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών σε τομείς και δομές που έχουν σχέση με τα παιδι.ά

To Ειδικό Ποινικό Μητρώο που προτείναμε για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων και συναφών αδικημάτων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Γιατί θα διατρέχει οριζόντια και κάθετα κάθε εργαζόμενο, που η φύση της εργασίας του έχει σχέση με παιδιά, δημιουργώντας πολλαπλά επίπεδα προστασίας και ισχυρές συνθήκες πρόληψης, αν κρίνουμε και από την καταγραφή των περιστατικών, που δείχνει πως οι δράστες κινούνται στην πλειονότητά τους σε αυτόν ακριβώς τον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού. 

Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει άμεσα αυτή την πολιτική του ΕΣΔ. Με τη νέα διάταξη του Ειδικού Ποινικού Μητρώου θωρακίζουμε εκατομμύρια παιδιά και αυξάνουμε την ένταση της πρόληψης τέτοιων εγκλημάτων.

Είναι ώρα να δούνε όλοι, πως η πολιτεία, η δικαιοσύνη και αυτή η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη απέναντι σε κάθε επίδοξο δράστη. 

Θέλω να συγχαρώ για τη νομοθετική πρωτοβουλία και να ευχαριστήσω τον υπουργό κύριο Τσιάρα και τον υφυπουργό κυριο Κώτσηρα για την αμέριστη στήριξή τους στον αγώνα για την προστασία των παιδιών.