Για τη συνεργασία των ελληνικών Πανεπιστημίων με αμερικανικά μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε η Υπουργός, πλέον οι Έλληνες φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε κάποιο από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου με χαμηλά ή καθόλου δίδακτρα.
«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε το προνόμιο να έχουμε στη χώρα μας τριάντα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, Το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ, το Τζον Χόπκινς» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως αναφορικά με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων.
«Φοιτητές θα μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο Γέιλ, για ένα ή δύο εξάμηνα, χωρίς δίδακτρα. Αυτό ήταν απλησίαστο για το 99% των φοιτητών της χώρας. Τώρα αυτό γίνεται. Το Γέιλ στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει απεμπολήσει το δικαίωμά του σε διδακτρα. Aυτός είναι ο ορισμός της κοινωνικής κινητικότητας» επισήμανε η κυρία Κεραμέως και πρόσθεσε πως «αυτό δείχνει τις δυνατότητες της χώρας» υπογραμμίζοντας πως οι συμπράξεις ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων είναι πολύ σημαντικές.
Αυτό που ήταν απλησίαστο για το 99% των φοιτητών της χώρας τώρα γίνεται απτό μέσω εξωστρέφειας
Μιλώντας για τα προγράμματα, που όπως τα χαρακτήρισε «υψηλών απαιτήσεων», δήλωσε ότι απευθύνονται σε «δυνατούς» φοιτητές (25 αρχικά στον αριθμό) οι οποίοι θα επιλεγούν από τα δύο πανεπιστήμια.
«Έχουμε πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να περάσει αυτή τη διαδικασία», συμπλήρωσε. Σχολιάζοντας την ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου στην Αθήνα από το Yale (Γέιλ) τόνισε ότι οι Έλληνες φοιτητές χωρίς να φύγουν έξω θα συνεργάζονται με τους καλύτερους. «Οι καθηγητές μας θα δημοσιεύουν από κοινού. Εξωστρέφεια. Ανοιχτοί ορίζοντες. Αυτό θέλουμε για τα πανεπιστήμια μας», επεσήμανε.
Όπως ανέφγερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας: «Πάνω από 4 εκατ. ευρώ θα εισπράξει το πανεπιστήμιο Θεσσ/νίκης από το αγγλόφωνο τμήμα της Ιατρικής Σχολής.