Νέα δέσμη στοχευμένων μέτρων κατά της ακρίβειας μελετά η κυβέρνηση ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα και με την Ευρώπη να καθυστερεί να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας βρίσκουν προσχώματα λόγω των αντιστάσεων που συνεχίζουν να προβάλλουν οι Βόρειες χώρες.
Ο χρόνος όμως πλέον μετρά αντίστροφα για τους πολίτες, οι οποίοι υφίστανται τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων με πολλά είδη πρώτης ανάγκης να έχουν πλέον απλησίαστες τιμές, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα και νέο «κύμα ακρίβειας» εξαιτίας της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας.
Στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται ο προϋπολογισμός του Οκτωβρίου αλλά και η «εικόνα» του τελευταίου 10μηνου, προκειμένου να ανιχνευτεί από τους ειδικούς εάν και πόσες «εφεδρείες» διαθέτει το κρατικό ταμείο και με ποιο μοντέλο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως «σωσίβιο» στις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της εκτόξευσης των τιμών σε ενέργεια, αγαθά και υπηρεσίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλός πληθωρισμός δίνει «ανάσα» στα ταμεία του κράτους, καθώς αυξάνονται τα έσοδα, ωστόσο αυτή η εικόνα είναι έως ένα βαθμό πλασματική υπό την έννοια ότι έχει προσωρινά χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό στην οδό Νίκης σταθμίζονται κρίσιμοι παράγοντες μεταξύ των οποίων: η διαμόρφωση των τιμών σε ενέργεια και καύσιμα που παρουσιάζει αστάθεια αλλά και η μη απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ για το 2022.
Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές ενέργειας, αντίστοιχο με αυτόν που έχει εφαρμοστεί στους παραγωγούς ενέργειας με στόχο να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να συνεχιστεί η επιδότηση των καταναλωτών για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.
Στοίχημα το καλάθι του νοικοκυριού
Μια ακόμη παρέμβαση στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης είναι και το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από αύριο 2 Νοεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει – όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης – η λειτουργία ενός νέου τρόπου προσέγγισης των αναγκαίων αγαθών για το μέσο σπίτι. Το «καλάθι» θα έχει διάρκεια τουλάχιστον πέντε μηνών, ενώ η συμμετοχή για τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων – καταστημάτων είναι υποχρεωτική (τζίρος άνω των 90 εκατ.) και προαιρετική για τις πιο μικρές επιχειρήσεις.
Στο διάστημα αυτό τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία 51 προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» και να τα διαθέτουν σε προσιτή τιμή, συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας. Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα εν λόγω προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα γίνεται μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους.
Η επιτυχία της συγκεκριμένης παρέμβασης με έμφαση στους οικονομικά αδύναμους πολίτες θα κρίνει πολλά και για το λόγο αυτό οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί, ενώ στόχος είναι να υπάρξει ουσιαστική σύγκριση στις τιμές, προκειμένου οι καταναλωτές να δουν στην πράξη, δηλαδή στην τσέπη τους, τη χρησιμότητα του καλαθιού.