Η ανακατασκευή των υποδομών στο λόφο του Στρέφη, ήταν ένα από τα κυριότερα σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και μελών της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, το οποίο συνεδριάζει σήμερα.
Από την πλευρά της «Ανοιχτής Πόλης», ο επικεφαλής της Νάσος Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων και ρώτησε για ποιον λόγο, για μία περιοχή που ανήκει στο δήμο, όπως ο Λόφος του Στρέφη, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνουν έργα όπως φυτεύσεις, φωτισμός και νέες διαδρομές. Ο κ. Ηλιόπουλος διαμαρτυρήθηκε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιοχές στο λόφο, όπου κακώς δεν υπάρχει πρόσβαση για τους κατοίκους και δικαίως διαμαρτύρονται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Είναι μεγάλος ο πειρασμός να μπει κανείς σε μία αντιπαράθεση για τον Λόφο του Στρέφη. Σε μια λογική “εμείς ή εσείς”, να σταθεί στις εκφράσεις που ακούστηκαν περί τρομοκρατίας», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης. Επικαλούμενος όσα νωρίτερα είχε αναφέρει στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Ο κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι αργήσαμε τρία χρόνια. Να το δεχτώ ως κριτική. Θα μπορούσα κι εγώ να απαντήσω “30 χρόνια άργησε ο λόφος του Στρέφη και ότι εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν”».
O κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος σε πρόσφατα επεισόδια στο Λόφο του Στρέφη, ζήτησε από την αντιπολίτευση «να καταδικάσει τους προπηλακισμούς και τη βία σε βάρος εργαζομένων στο Λόφο του Στρέφη» και τόνισε: «Οι διαφωνίες είναι θεμιτές και αναγκαίες σε μια δημοκρατία. Ζητώ, όμως, να καταδικάσουμε τη βία και την απειλή της βίας. Όχι μόνο στον Στρέφη, στα Εξάρχεια, στον σταθμό του μετρό, αλλά και στην Κύπρου και Πατησίων, και όπου αλλού. Εμείς σε τέτοια ζητήματα είμαστε πάντοτε ξεκάθαροι ενάντια στο μίσος και τη βία, από όπου κι αν προέρχονται. Θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο. Να συμφωνήσουμε όλοι ότι καταδικάζουμε τη βία, τους εκφοβισμούς, τους τραμπουκισμούς, το μπούλινγκ. Να συμφωνήσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα έργα του δήμου, έχουν το δικαίωμα στη ζωή και στην ασφάλεια».
Άλλα ζητήματα που αποτέλεσαν σημεία τριβής μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, ήταν η διαχείριση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, το κυβερνητικό σχέδιο μετακίνησης εννέα υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας και μετεγκατάστασής τους στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, καθώς και το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb.
Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής πόλης» μίλησε επίσης για μια «Ντίσνευλαντ τουρισμού» στην Αθήνα, η οποία διώχνει δραστηριότητες, και από το κέντρο και από υπόλοιπες γειτονιές, ενώ για το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ, ο κ Ηλιόπουλος ζήτησε από τον κ. Μπακογιάννη, αν όντως διαφωνεί με αυτή την κυβερνητική απόφαση, να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ψηφίσουν ομόφωνα κατά της πρότασης αυτής.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΠΥΡΚΑΛ, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε, ότι η μεταφορά για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια, των επιτελικών κυβερνητικών λειτουργιών εκτός του ορίου του δήμου Αθηναίων, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και γεννά πολλούς προβληματισμούς. «Εύχομαι να καταφέρουμε μέσα στην επόμενη διετία, να συμμετάσχουμε όλοι μαζί σε μία υπεύθυνη και σοβαρή συζήτηση για το μέλλον, γιατί αυτό αφορά, όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές». Αναφορικά δε, με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb, τόνισε πως «την απόφαση για το Airbnb πρέπει να τη λάβει το δημοτικό συμβούλιο – όπως γίνεται στο 99% των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Και όχι το κεντρικό κράτος. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, θα έχουμε κάνει μία πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο. Και πάμε όλοι μαζί να το διεκδικήσουμε».