Εορταστική εβδομάδα ξεκινά για το κυβερνών κόμμα καθώς την Τρίτη 4 Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία συμπληρώνει 48 χρόνια ζωής. Αυτό θα είναι και το επίσημο σημείο εκκίνησης της προεκλογικής περιόδου, καθώς οι επόμενοι μήνες θα κινούνται σε ρυθμούς εκλογών και η κομματική μηχανή πρέπει να δουλεύει στο φουλ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι πολλά θα κριθούν στο διάστημα έως τις εκλογές με τον πολιτικό χρόνο να τρέχει. Ο χειμώνας κατά γενική παραδοχή προμηνύεται δύσκολος με την ενεργειακή κρίση να πιέζει ασφυκτικά τις οικονομίες όλων των χωρών της Ευρώπης και της Ελλάδας. Έτσι, το βάρος σύμφωνα με κυβερνητικές και κομματικές πηγές θα ριχτεί σε τρεις τομείς: στην οικονομία, την καθημερινότητα και στην ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού, με σύσσωμη την κυβέρνηση να επιστρατεύεται για την κρίσιμη εκλογική μάχη.
Γενέθλια και σήμα εκκίνησης με φόντο τις εκλογές
Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου η ΝΔ συμπληρώνει 48 χρόνια ζωής. Εκείνη την ημέρα θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ και αργότερα παρουσία του πρωθυπουργού θα σβήσει 48 κεράκια για την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974. Και στα δυο γεγονότα θα δοθεί το σύνθημα της εκλογικής ετοιμότητας.
Το κυβερνών κόμμα έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει αλλά όχι να επαναπαύεται. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει την μικρότερη φθορά από κάθε άλλη κυβέρνηση που είχε φτάσει στον τρίτο χρόνο της και μάλιστα έχοντας αντιμετωπίσει τόσες κρίσεις. Η ανθεκτικότητα αυτή έλεγαν κομματικά στελέχη πρέπει να αξιοποιηθεί και να επικοινωνηθούν στους πολίτες όλα όσα έχουν γίνει, όσα πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες αλλά και τι θα συμβεί αν στις εκλογές χαθεί η αυτοδυναμία.
Περιοδείες χωρίς τέλος
Κλιμάκια της ΝΔ τα οποία στην σύνθεσή τους έχουν και υπουργούς σαρώνουν εδώ και μήνες την χώρα με «οδηγούς» τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Γιάννη Μπρατάκο αλλά και τον γ.γ. της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλο Μαρινάκη, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες, με την εκλογική βάση ΝΔ. Αυτές οι περιοδείες θα ενταθούν και πλέον θα δούμε τον πρωθυπουργό να είναι επικεφαλής των κλιμακίων αυτών.
Οι καλοί οικονομικοί δείκτες
Εκτός όμως από τις δημοσκοπήσεις και την καλή εικόνα που προσδίδουν στην κυβέρνηση ένα επιπλέον ατού είναι η θετική πορεία της οικονομίας και κυρίως του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες παρουσιάζει επιδείνωση.
Η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει φυσικά και τη χώρα μας αλλά όχι τόσο όσο άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο προϋπολογισμός – το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή θα είναι προϋπολογισμός ανάπτυξης και μάλιστα το ΑΕΠ θα θυμίσει τα παλιά καλά χρόνια πριν από τα Μνημόνιο αφού αναμένεται να φτάσει στα 215 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις η ανάπτυξη θα είναι για το 2023 στο 2,1% έναντι του 5,3% που θα κλείσει φέτος.
Η ύφεση την οποία θα ζήσουν πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες φαντάζει πολύ μακρινή για την Ελλάδα και αυτό αναμένεται να τονιστεί προς τους πολίτες, καθώς όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη η οικονομία μας είναι θωρακισμένη χάρη στο σχέδιο που εφαρμόζει με συνέπεια το οικονοικό επιτελείο αντιμετωπίζοντας την κρίση, χωρίς όμως να διαταράσσει την δημοσιονομική ισορροπία.
Και αυτό, θεωρείται ένα από τα βαριά «όπλα» στην μάχη των εκλογών.
Πέρα όμως από τα οικονομικά στοιχεία, ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι και ένας «οδικός χάρτης» που θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα προσεγγίσει την κανονικότητα.
Από την μια τα πρωτογενή πλεονάσματα και από την άλλη η πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσουν άλλα δυο παράσημα στο πέτο της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις κάλπες.
Αγκάθι πάντως είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος σχετίζεται και με την καθημερινότητα, αφού οι αυξήσεις που προκαλεί ροκανίζουν το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και εδώ, θα ζητηθεί να ριχτεί το βάρος από τα κυβερνητικά στελέχη στα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρξει συγκράτηση τιμών μέσα από ελέγχους στην αγορά, μέτρων μόνιμου χαρακτήρα και πάταξη της κερδοσκοπίας.
Η κυβέρνηση με αφορμή και την επέτειο ίδρυσης της γαλάζιας παράταξης θα κάνει τον απολογισμό της, θα καλέσει τους πολίτες να κάνουν σύγκριση στα πεπραγμένα της τωρινής διακυβέρνησης με την προηγούμενη και θα ζητήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.