Οριακή για τις αντοχές της κυβέρνησης είναι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις.
Οι διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ουσιαστικά λειτουργούν ως προειδοποίηση για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών και Εργασίας και απείλησαν ακόμη και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο – όπως π.χ. ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις που κρατούν από το Σαββατοκύριακο φέρνουν τους βουλευτές αντιμέτωπους με τη διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσουν απόψε το νομοσχέδιο, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι αντέδρασαν έντονα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ – η οποία, από την άλλη πλευρά, αποφασίστηκε να διεξαχθεί κανονικά για να εκτονωθεί έστω και προσωρινά η ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Τυχόν αναταράξεις, άλλωστε, στην κυβέρνηση από μια ενδεχόμενη διαφοροποίηση στην αποψινή ψηφοφορία θα κάνουν το έργο της ακόμη δυσκολότερο όχι μόνο εν όψει προϋπολογισμού, αλλά και εν όψει των υπόλοιπων νομοσχεδίων που θα πρέπει να φέρει με διαδικασίες-εξπρές με βάση το Μνημόνιο στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, ενώ θα αδυνατίσει και το επιχείρημα με το οποίο προσδοκά να πάει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός και δεν είναι άλλο από τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές και διαρθρωτικές αλλαγές με συνοπτικές διαδικασίες.
Κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία θα εξεταστεί το δεύτερο πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών, στα οποία περιλαμβάνεται η αδειοδότηση επιχειρήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι αλλαγές στο χώρο της υγείας και η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.