Υπό κατασκευή στα γαλλικά ναυπηγεία του ομίλου «Naval Group» της πόλης Λοριάν βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες κλάσεως FDI HN (Belh@rra) που παρήγγειλε η χώρα μας προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές της ανάγκες. Οι δύο πρώτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη το 2026, ωστόσο το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο προχώρησε ήδη στην ονοματοδοσία τους.
Η πρώτη φρεγάτα θα ονομαστεί «Κίμων», η δεύτερη «Νέαρχος» και η τρίτη «Φορμίων». Ποια ήταν τα τρία αυτά πρόσωπα και γιατί επελέγησαν προκειμένου να κοσμούν τα νέα πλοία του στόλου μας; Ας τα δούμε με τη σειρά:
Κίμων
Ο Κίμων ήταν ξακουστός Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ. Πατέρας του ήταν ο Μιλτιάδης, ο στρατηγός που οδήγησε τους Αθηναίους στη νικητήρια μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) κατά των Περσών.
Από το 471 π.Χ. ο Κίμων τέθηκε επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων στην επιχείρηση εκκαθάρισης των θρακικών παραλίων από τις περσικές φρουρές. Πρώτα πολιορκήθηκε η Ηιόνα επιτυχώς και στη συνέχεια ο Δορίσκος, ο οποίος άντεξε (για εκείνη τη χρονιά τουλάχιστον). Με αυτή την εκστρατεία οι Αθηναίοι έκαναν το πρώτο βήμα στη Θράκη, η οποία ήταν πλούσια σε ξυλεία, ενώ υπήρχαν επίσης μεταλλεία χρυσού και αργύρου.
Μεταξύ άλλων ο νεαρός στρατηγός έπλευσε το 450 π.Χ. στην Κύπρο με τουλάχιστον 200 τουλάχιστον συμμαχικές τριήρεις, για να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την Αθηναϊκή κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο. Στην Κύπρο πολιόρκησε το Μάριον και το Κίτιον. Εικάζεται πως το Μάριον κυριεύτηκε, όμως η πολιορκία του Κιτίου τραβούσε σε μάκρος, και επιπλέον οι αμυνόμενοι είχαν στις επάλξεις τους τοξότες, που προκαλούσαν φθορά στους πολιορκητές. Οι πολιορκητές υπέφεραν και από έλλειψη εφοδίων. Στο Κίτιον ο Κίμων άφησε την τελευταία του πνοή, είτε από τραύμα, είτε από αρρώστια, είτε από πείνα. Πριν πεθάνει έδωσε εντολή να λυθεί η πολιορκία και να επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς να γνωστοποιήσουν το θάνατό του: επί 30 ημέρες όλοι νόμιζαν ότι στρατηγούσε ακόμη.
Νέαρχος
Υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ο στόχος περιλάμβανε 150 με 160 πολεμικά πλοία, κυρίως τριήρεις και δεκάδες μεταγωγικά. Ο κρητικής καταγωγής στρατιωτικός, ξεκίνησε τις επιχειρήσεις από τον Υδάσπη ποταμό (παραπόταμο του Ινδού ποταμού, στο σύγχρονο Πακιστάν), έπλευσε στις ακτές του Περσικού κόλπου και έφτασε στις εκβολές του Ευφράτη ποταμού. Αποκομμένος ο στόλος, χωρίς τρόφιμα και χωρίς την υποστήριξη του στρατού, περνώντας από άγνωστα μέρη και μετά από πολλές δυσκολίες κατόρθωσε να φτάσει στο Ευφράτη, χάρη της ικανότητας του Νέαρχου που με πραότητα, αποφασιστικότητα και θάρρος ξεπέρασε τα εμπόδια και τη δεισιδαιμονία των ναυτών του που διογκώθηκε λόγω του άγνωστου του εγχειρήματος.
Η κάθοδος του Ινδού ποταμού από το στόλο του Μ. Αλεξάνδρου με το ναύαρχο Νέαρχο και το μεγάλο ταξίδι από τις εκβολές του Ινδού ποταμού μέχρι τον Περσικό Κόλπο αποτελούν μια απ’ τις μεγαλύτερες εποποιίες του αρχαιοελληνικού ναυτικού. Σύντομα θα ακολουθήσουν η εξερεύνηση των ακτών της Αραβίας και της Κασπίας, ενώ η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ελληνική λίμνη προστατευμένη από τα καράβια των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών.
Φορμίων
Ήταν Αθηναίος ναύαρχος, ο οποίος πήρε μέρος σε ναυτικές συγκρούσεις πριν και μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο προσκήνιο το 440 π.Χ. επικεφαλής στόλου μαζί με τον Περικλή κατά το τέλος του πολέμου της Σάμου. Το 432 π.Χ. έστειλε στην πολιορκία της Ποτίδαιας για βοήθεια 1.600 οπλίτες.
Το 429 π.Χ. γνώρισε τη μεγαλύτερή του επιτυχία, στη ναυμαχία της Πάτρας και της Ναυπάκτου. Στην πρώτη ναυμαχία ο Φορμίων με 20 πλοία αντιλαμβάνεται τον Πελοποννησιακό στόλο που υπάρχει και τον κυκλώνει. Στη δεύτερη ναυμαχία ο σπαρτιατικός στόλος τον αιφνιδίασε, αλλά ανασυντάχθηκε με τη βοήθεια των Μεσσήνιων οπλιτών που βρίσκονταν στην ακτή προς βοήθεια των Αθηναίων. Η βοήθειά του και οι νίκες του ήταν σημαντικές για την Αθήνα και για το ναυτικό αήττητό της. Μετά τον θάνατό του οι Αθηναίοι, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τεράστια προσφορά του προς την πόλη, έστησαν άγαλμά του. Θυμίζουμε ότι το όνομά του είχε δοθεί και σε αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού μας, το οποίο παροπλίστηκε τον Ιούνιο του 2002.
Τα χαρακτηριστικά της Belharra
Οι φρεγάτες FDI HN (Belharra) που αγοράζει η χώρα μας, διαθέτουν δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.
Εξοπλίζονται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτουν σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R. Το «οπλοστάσιο» της FDI HN περιλαμβάνει πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση, ενώ η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.