Ιδιαιτέρως τεταμένο κλίμα επικρατεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά, τις ΔΕΚΟ και τα οικονομικά μέτρα.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο τόνισε πως «δε θριαμβολογούμε, αλλά δεν εθελοτυφλούμε και δεν στρουθοκαμηλίζουμε».
Την θέση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, από το οποίο ωστόσο δεν έλειψαν και τοποθετήσεις έντονα κριτικές. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως παρότι η αντιπολίτευση στο σύνολό της, κράτησε στάση ενάντια στην αρχή του νομοσχεδίου, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ και μια σειρά άλλων άρθρων. «Μακάρι αυτό να σας γίνει μάθημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Γ. Βρούτσης. Σημειώνεται και η δέσμευση του ΚΚΕ, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί συγκεκριμένων άρθρων, κατά την αυριανή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, περιλαμβάνουν συν τοις άλλοις, ψαλίδισμα στις ΔΕΚΟ όσων μισθών υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ αλλά και μείωσή του στα φάρμακα και τις τουριστικές υπηρεσίες, διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 24 δι ευρώ, διετή αναστολή των διατάξεων για το «πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία, διετή αναβολή είσπραξης των φόρων επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές υψηλής πίεσης (με μείωσή του για οικιακή χρήση), κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας – και βεβαίως, τις επίμαχες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, με την καθιέρωση επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, δυνητικά χαμηλότερων των κλαδικών.
Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε εναντίωση και στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, προβλέποντας «επιδημία ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης, δήλωσε πως θα καταψηφίσει επί της αρχής, όπως επίσης και το σύνολο των άρθρων. «Καλύτερα να πτωχεύσουν οι Έλληνες όρθιοι, παρά ταπεινωμένοι» παρατήρησε. Ο κος Μαρκάκης πρότεινε στην κυβέρνηση «να καθιερώσει και την εθελοντική εργασία την οποία εφαρμόζουν και κάποιοι πολιτικοί φορείς», παρατηρώντας πως «την λογική, του δεν πληρώνω γιατί δεν έχω λεφτά, δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να την κάνεις».
Οξύτατος υπήρξε στην τοποθέτησή του ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου πως «αν λάβω νέα μέτρα θα σημαίνει πως είμαι αποτυχημένος».
«Η κυβέρνηση δεν θα απολογηθεί γιατί κάνει αυτά που πρέπει, και γιατί έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία της» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. «Κάνουμε σαν να μην καταλαβαίνουμε πως πήραμε έλλειμμα 36 δισ που πρέπει να πάει στα 6 δισ και πως πρέπει να κάνουμε αλλαγές και προσαρμογές για να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που να μειώνουν το χρέος. Θα πάρουμε όλες τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες, γι’ αυτό αφήστε τους λαϊκισμούς με τις δηλώσεις περί αποτυχημένων» συμπλήρωσε.
Σε αντίστοιχο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη, η οποία παρατήρησε για τους επικριτές της, πως μιλούν «σαν μην υπάρχει Μνημόνιο, ή σαν να έχει φτιαχτεί το Μνημόνιο από συνδικάτα και εργαζόμενους».
Κριτική δέχθηκε ωστόσο το νομοσχέδιο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, το χαρακτήρισε «άδικο», εκτιμώντας παράλληλα πως θα οδηγήσει σε «ανατροφοδοτούμενους κύκλους καθόδου, όπως συνέβη στις χώρες της Ε.Ε..