Υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα νομοσχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Frontexκαι την γαλλική κυβέρνηση. Η πρώτη συμφωνία αφορά τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της Frontex στον Πειραιά και η δεύτερη τη συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας – Γαλλίας για θέματα εσωτερικής ασφάλειας.
Υπέρ των δύο συμφωνιών τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ενώ τις καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex τόνισε ότι για την κυβέρνηση το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι κεντρική προτεραιότητα προσθέτοντας ότι αύριο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με το θέμα του ασύλου, για το οποίο έχει ζητήσει, όπως είπε, την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Από την πλευρά της ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την κύρωση γιατί θεωρεί επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας τη συμφωνία. Παράλληλα επεσήμανε ότι ήταν «καθοριστική και η συμβολή της κυβέρνησης της ΝΔ στο να φτάσουμε στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε προσχηματική τη κύρωση της συμφωνίας για την Frontex, η εγκατάσταση της οποίας, όπως είπε, στο Πειραιά, χωρίς κανένα έλεγχο, ξεπερνά και τις βάσεις στη Σούδα.
«Πιστεύουμε στην συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης», επεσήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει η λειτουργία της Frontex να έχει χαρακτηριστικά πλήρους ασυλίας αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά».
Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε οργανισμούς που θα λειτουργούν κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.