Σε κύρια ψηφιακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζεται να καταστήσει την Ελλάδα η Google. Η κολοσσιαία πολυεθνική εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών έλαβε την απόφαση να επενδύσει και αυτή στη χώρα μας, δημιουργώντας data center (όπως έκαναν ήδη η Microsoft και η Amazon Web Services). Επίσημες ανακοινώσεις για το επενδυτικό πλάνο του ομίλου αναμένεται να κάνει αύριο η πρόεδρος της Google Cloud International, Αντερ Φοξ – Μάρτιν και η πρόεδρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πολυεθνικός κολοσσός θα ανακοινώσει τη δημιουργία νέων υποδομών cloud στη χώρα μας, με το οποίο πλέον η Google θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα στους πελάτες της μέσα από το πλέγμα των υπηρεσιών της. Cloud είναι η διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω Διαδικτύου (π.χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη, τα οποία τον εξυπηρετούν, αυτοματοποιώντας διαδικασίες, παρέχοντας ευκολίες και παρέχοντας ευελιξία σύνδεσης.
Το ύψος της επένδυσης, είτε αφορά την κατασκευή νέων data centers είτε τη δημιουργία σταθμών και κόμβων εντός υφιστάμενων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία «ουδέτερων», όπως ονομάζονται, εταιρειών δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Αναμφισβήτητα όμως, ο άμεσος αντίκτυπός της στην ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο εγχείρημα θα ενταχθεί όπως όλα δείχνουν στο καθεστώς των επονομαζόμενων «στρατηγικών επενδύσεων» που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ πριν από 9 μήνες.
Όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, οι υποδομές που θα δημιουργήσει η Google στην Ελλάδα, θα συμβάλλουν σημαντικά στην περιφερειακή αναβάθμιση της χώρας. Η δημιουργία τέτοιων υποδομών cloud συμπίπτουν άλλωστε και με τη δημιουργία του μεγάλου έργου της δημιουργίας του East to Med Data Corridor, δηλαδή τον αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αγωγού δεδομένων, που αναμένεται να υλοποιηθεί μετά και τη συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ. Με τον αγωγό αυτό συνδέονται Ελλάδα και Σαουδική Αραβία μέσω Κύπρου, καθιστώντας τη χώρα μας ως την ανατολική ψηφιακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά, αποθήκευση και δημιουργία δεδομένων.
Στα σχέδια του αμερικανικού πολυεθνικού κολοσσού της Google εκτός των υποδομών cloud θα προβλέπεται και η ενεργοποίηση σειράς προγραμμάτων που θα αφορούν την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού ή επαγγελματιών σε ψηφιακές δεξιότητες καθώς και προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη μεταφορά των ΙΤ υποδομών τους στο cloud.