Το προφίλ της Ελλάδας που δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία της αλλά και που παράλληλα αποτελεί την ήρεμη δύναμη στην περιοχή της, που επιθυμεί την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας και που δεν έχει κανένα πρόβλημα να συγχαρεί τον γείτονά της όταν συμβάλλει στην ειρήνη παρότι εκείνος επιβουλεύεται την κυριαρχία της, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός, ήταν αιχμηρός όσο έπρεπε και με στιβαρότητα και αποφασιστικότητα έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τις δυνάμεις του αυταρχισμού και της βίας να προσπαθούν να κυριαρχήσουν και επεσήμανε όμως ότι για να μην συμβεί αυτό χρειάζεται αποφασιστικότητα και σύμπνοια.
Η αναφορά του στην Ρωσία και την εισβολή στην Ουκρανία, είχε ουσιαστικά αποδέκτη τον Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι επιτακτική ανάγκη», είπε, «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οι καθαρά επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».
Ταύτισε Κύπρο και Ουκρανία
Το Κυπριακό άνοιξε τον χορό των μηνυμάτων του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο. Θύμισε στο ακροατήριό του ότι η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στην μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχτεί επίθεση. «Η Κύπρος εδώ και σχεδόν 50 χρόνια είναι ένα νησί διαιρεμένο εξαιτίας μίας παράνομης εισβολής και στρατιωτικής κατοχής», είπε και έδειξε την Άγκυρα. Ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να μην αγνοήσει τις παράνομες τουρκικές προσπάθειες επιβολής ενός νέου τετελεσμένου στην Κύπρο, ιδιαίτερα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, καθώς και νέες και επανειλημμένες παραβιάσεις των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε και το προφίλ της σημερινής Τουρκίας. Είπε, ότι είναι μια χώρα που δρα αποσταθεροποιητικά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο και η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Έχει όπως τόνισε, μια παράξενη εμμονή με την Ελλάδα, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο χτίζοντας μάλιστα μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο που εκτείνεται από την κρίση των Ιμίων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα. Επίσης, απειλεί την Ελλάδα με casus belli, στοχοποιεί μεγάλα νησιά, ενώ εργαλειοποιεί τους μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020.
Το μήνυμα στον Ερντογάν και στον τουρκικό λαό
Ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα στην Τουρκία και τον ηγέτη της με την κραυγαλέα επιθετική και αναθεωρητική ατζέντα. «Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές», τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ύψωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους. «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν», υπογράμμισε.
Την ίδια στιγμή όμως, θέλοντας να διαλύσει την τοξικότητα και την καχυποψία που προσπαθεί να δημιουργήσει η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας ανάμεσα στους δυο λαούς, είπε απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες».
Δήλωσε επίσης για άλλη μια φορά ανοικτός στον διάλογο και στη διευθέτηση των διαφορών με ανοιχτό τρόπο, με σεβασμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μάλιστα εξήρε την συμβολή της Τουρκίας στην συμφωνία εξαγωγών σιτηρών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Παράθυρο συνάντησης με Ερντογάν;
Το βράδυ της Παρασκευής αποδείχθηκε σημαντικό από πλευράς εξελίξεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Λίγο πριν ανέβει στο βήμα του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου, ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, όχι τυχαία, άφηνε παράθυρο για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.